Anlaşılıyor ki çok açılmışız. Hesabımız kitabımız şaşmış. 20 yıldır ülkenin başında olan iktidar, birden bire tasarrufa yöneldi. Demek daha önce hiç denememişler. Uzun uzun tasarruf genelgeleri yayınlandı.

Anlaşılıyor ki ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız artık. Bizim böyle bir sorunumuz yoktu. Zaten hep zorunlu tasarruf yapar bir haldeydik. Bundan sonra kamu kurumları da lükse veda etmek zorunda kalacak. Konu burada kapanmıştır demek isterdim ama uzun maddelerin arasında bir tanesi var ki bizleri mesleki açıdan çok yakından ilgilendiriyor.

***

Günlük gazetelerle ilgili madde tam bir felaket. Yerel yönetimler artık gazetelere abone alamayacak. Kamu kurumlarında artık gazete göremeyeceksiniz. Bu, yerel gazetelerin pek çoğunun kapısına kilit vurması anlamına geliyor.

Genelgenin ilk çıktığı günlerde gazetecilerden çok cılız bir ses geldi. Ondan sonra sanki bir şey olmamış gibi her şey eskiye döndü. Hele Ege bölgesindeki çoğu yerel gazeteden hiç ses çıkmadı. Oysa bu kararname sonrası en çabuk, en önde gidecek olan onlar. Ya durumun farkında değiller, ya da iktidara o kadar yaslanmışlar ki, gizli bir çözüm bekliyorlar...

***

Sadece İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve İzmir'deki yerel gazeteler konuyu sıcak tutmak için çabalarını sürdürdü. Hala da devam ediyorlar. Ancak konunun asıl muhatabından, yani sizlerden hiç bir tepki gelmiş değil. Ne bir sivil toplum açıklaması, ne bireysel bir yorum... Maşallah beni ilgilendirmez havasındasınız. Oysa konu üç beş gazetecinin işinden olması değil. Konu, sizlerin haberdar olabilme hakkınızdan yoksun bırakılmanız. Evet bizlerin hataları olmuş olabilir. Yanlı ve taraflı, hatta yetersiz gazeteler, gazeteciler sizlerin canını sıkmış olabilir. Ancak gazeteler yaşarsa durum düzeltilebilir. Atatürk'ün "Basın özgürlüğünden doğan sorunları, sadece basın özgürlüğü çözebilir" diye çok önemli bir sözü var.

Yani yaşayan, özgür bir basın tüm sorunları çözebilir. En azından böyle bir ihtimal var.

Bu genelge sonrasında bu ihtimal de ortadan kalkıyor.

Unutmayın; haberden tasarruf etmek geleceğimizden tasarruf etmek demektir.