Dostların eskisi iyi de, borçların eskisi… Üzülerek takip ediyorum ki, yılların Karşıyaka’sı borç batağında! Hem de ne borç! Öyle taraftar kampanyalarıyla, esnaf yemekleriyle, yerel yönetim destekleriyle, firma sponsorluklarıyla kapanacak gibi değil… Çok para lazım, çok!
Anlayacağınız Karşıyaka’mızın iki yakası uzun bir süredir bir araya gelmiyor. Türlü sebeplerle sıkıntılar bugüne kadar gelmiş. Hatta bu sezon 6 puanı silindi Kaf kaf’ın para mevzuundan… Çok hızlı bir önlem alınmazsa 21 puan daha gidebilir deniyor. Kulübe gelebilecek haciz ve diğer cezalar daha vahim durumlar ortaya koyabilir.
İyi de bu borç yükü hangi başkanın, hangi yöneticinin? Ya da şöyle soralım; sadece son yıllardaki başkan ve yöneticiler mi suçlu? Onlardan öncekilerde hiç mi hata yok?
Spor kulübü dernekleri, diğer tüm dernekler gibi 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile 5253 sayılı Dernekler Kanununa göre kurulurlar ve çalışırlar. Bir genel kurulları vardır ve bu genel kurul belli süreli dönemler için yönetim kurullarını seçer ve yetkilendirir. Seçilen yönetim, kendisine verilen süre kadar derneği temsil eder ve tüm çalışmaları yürütür. Aynı genel kurul bir de denetim kurulu seçer. Bu denetçi kurul da yönetimi çalışmalarından dolayı belli aralıklarla denetler ve rapor haline getirir. Bir sonraki genel kurulda ise faaliyet ve denetim raporları üyelerin bilgilerine sunularak ibrası istenir. Genellikle de oybirliği ile her iki rapor da onaylanır. Yani yönetimin yaptığı bütün işler ile bütün para işleri genel kurulun oyları ile kabul edilmiş olur. Yeni yönetim eski borçları da kabul ederek görevine başlamış olur.
Bu kısa teknik ayrıntıdan sonra ana konumuza devam edelim. Kulüplerimiz neden sürekli borç batağında? Neden hep delikanlı aranıyor eski borçları ödesin diye? Çünkü görevi biten yönetici borçların çok büyük bir kısmını artık umursamıyor ya da yasal olarak kendi dönemini ilgilendiren borçları belli. Ya da genel kurullarda ibra edilmişler, yani temize çıkarılmışlar!
O zaman kulüp üyeleri genel kurullarında biraz akıllı olup iyice emin olmadan, araştırmadan ibra işlemlerini yapmayacaklar! Devletimiz de medeni kanun ile dernek kanunlarına, özellikle sorumluluğun devamı ile alakalı maddeler ekleyecekler! Bakın bakalım yöneticiler bir daha eski borç bırakıyor mu, bırakmıyor mu?