22.dönem CHP milletvekilleri bizler her yıl 1 Mart’ta toplanıyoruz, zaferi kutluyoruz. Gazi Meclis’in mensupları olarak çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara kullandığımız onurlu ‘HAYIR’ oyunu miras bırakıyoruz. (Kemal ANADOL)

Kemal Anadol, neredeyse yarım yüzyıla yaklaşan politik yaşama sahip bir siyaset bilgesidir.

CHP’de uzun yıllar grup başkanvekilliği yapmıştır. 12 Eylül’de Zincirbozan’da tutsak olmuş, Barış Derneği Davası’ndan hapis yatmıştır. Gerçekten engin bir deneyime sahiptir. Yayımlanmış 10 kitaba sahiptir. “12 Eylül Günleri”, “Termik Santrallara Hayır”, “Karşı Yaka Memleket”, “Büyük Ayrılık”, “Kasırga”, “Kulağım Karadeniz’de” gibi unutulmaz kitapların yazarıdır Kemal Anadol.

***

Anadol’un son kitabı “En Uzun Gün”, raflarda yerini aldı. Kemal Anadol ülkenin yazgısını etkileyecek olayların içyüzünü, anılarındaki haliyle ve yaratılmış kimi algıların tersine, gerçekleri bu kitabında da -belgeleriyle- sergilemeyi sürdürüyor. Yazar kitabını; “1 Mart 2003 günü, emperyalizme karşı direnerek hükümet tezkeresinin TBMM’de reddini sağlayan 22. Dönem CHP Grubu’ndan bugün aramızda olmayan arkadaşlarının” anısına ithaf etmiş.

***

Anadol, “En Uzun Gün”le toplumsal belleğe önemli katkılarda bulunuyor ve içinde yaşadığı olayların hiç bir yerde yer almamış ayrıntılarını şu başlıkları içeren sayfalarında anlatıyor:

- Hızla diktatörlüğe giden Demokrat Parti ve Menderes iktidarına karşı direnen üniversite gençliği. 28/29 Nisan 1960 olayları. Ankara Kızılay Meydanı’nda gerçekleşen 555 K.

- 12 Eylül faşizmine karşı namuslu ve örnek mücadele veren aydınlar. Sıkıyönetim Mahkemesinde görülen Barış Derneği Davası’ndaki unutulmaz hukuk savaşımı.

- Aliağa Gencelli’de Japon şirketlerine ve ANAP iktidarına karşı verilen çevre ve hukuk mücadelesi. İzmir’den Aliağa’ya ulaşan insan zinciri! Zaferle sonuçlanan hukuk kavgası.

- TBMM’de, 21 Kasım 1990 tarihli oturumda Kenan Evren hakkında gerçekleşen ilk suç duyurusu.

- 1 Mart Tezkeresinin reddi. TBMM’de, emperyalizme direnen CHP Grubunun öncülüğünde gerçekleşen başarılı sonuç. Olayların perde arkası ve bugüne kadar bilinmeyen ayrıntılar.

- Fetullah Gülen çetesinin ele geçirdiği güvenlik ve yargı. Çetenin başlatacağı kumpas davalarının işaret fişeği, Van 100. Yıl Üniversitesi ve Rektör Yücel Aşkın davalarının perde arkası.

- 17 Mayıs 2006 günü Danıştay’da işlenen cinayet! Failleri yargılanan davanın Ergenekon hukuk faciasına uzanan akıbeti!

- 2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 krizinin gerçek öyküsü.

- 2009’da AKP’nin meclis’ten geçirmek istediği Mayın Temizleme Yasa Tasarısı. Yasaya karşı, muhalefet bloğunun verdiği büyük mücadele.”

***

Kemal Anadol, 1 Mart Tezkeresi’nin reddini, “En Uzun Gün” olarak nitelemiş. O günden de özetle şöyle söz etmiş: “Sonuç ilginçti: 250 ret, 264 kabul 19 çekimser. 353 vekilli AKP 99 fire vermişti. Evet’çiler seviniyorlardı. Genel Sekreterimiz Önder Sav duruma müdahale etmiş, TBMM Başkanı Bülent Arınç’a bir pusula göndermişti. Tezkerenin geçmesi için salt çoğunluk, yani oy kullananların yarısından bir fazla sayı gerekiyordu. Salt çoğunluğun hesabına; “Evet’ ve ‘Hayır’oylarının toplamına ‘Çekimser’ oyların da dahli gerekiyordu. O zaman oylamaya katılan 533 vekilin salt çoğunluğu olarak 267 sayısı ortaya çıkıyordu. Kabul 264 olduğuna göre sadece 3 oyla tezkere geçmemişti(…)1 Mart 2003 gibi bir olay, ABD’nin başına ilk kez geliyordu. TBMM’nin böyle bir karar vereceğini kimse beklemiyordu. En fazla telaşlanan; Başbakan Gül’dü(…)Karardan çok etkilenen ABD yetkilileriydi. Akdeniz’de dolaşan savaş ve yük gemileri İskenderun açıklarında oylama sonuçlarını bekliyordu. Red haberiyle allak bullak olmuşlardı(…) Bir kadın tuğamiral ‘Amerika bunu asla unutmaz, unutmayacaktır’ demişti. Başkan Bush da yıllar sonra kitabı ‘Karar Anları’nda ‘NATO müttefikimiz Türkiye, Amerika’yı yolda bıraktı’ yazacaktı!..”

***

Alman filozof Arthur Schopenhauer, “Kitaplar, zaman denizin fenerleridir” der. Ya kitaplar olmasaydı!.. Bir başucu kitabı “En Uzun Gün”. Mutlaka okunmalı!..