Haber/ Gökçe ADAR

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), 130 bin çalışanı ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde uzlaştı. 2019-2021 dönemini kapsayan sözleşmeyle işçilere ilk 6 ay yüzde 18,49, ilk yıl toplamında ise yüzde 25,50 oranında zam yapıldı. Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, TİS sürecinde çok yorulduklarını ancak yapılan sözleşmenin bu yorgunluğa değdiğini ifade etti. Öcal, yeni yılın en iyi sözleşmesi olduğunu da ekleyerek, mutluluğunu dile getirdi. Öcal, “Yaşadığımız süreçte, Türkiye genelinde bir karamsarlık vardı. Önümüzde biten bir sürü sözleşme vardı. Memurlar, yüzde 5+4, kamu çalışanları yüzde 8+4, TEKSİF çalışanları yüzde 8, Petrol-İş çalışanları ise yüzde 6 oranında anlaşmıştı. Etrafımızda bu sözleşmeler varken sürece yüksek hakemin dahil olması büyük olasılıktı. Yüksek hakeme gitseydi, yüzde 6-7'den daha yüksek bir zam alamazdık. Ancak beklediğimizden çok daha iyi bir sözleşme oldu” dedi. Görüşmelerin uzun süre devam ettiğini ve işverenin 3 yıllık bir sözleşme dayatmak istediğinden bahseden Öcal, “İşverenler krizi bahane ederek en son yaptığımız miting sonrası yüzde 10 oranında zam yaptılar. Bize dayatılanlar vardı. 3 yıllık sözleşme istiyorlardı. İkramiyelerde kesintiler yapmak istiyorlardı. Esnek çalışmayı dayatıyorlardı. Hiç birini kabul etmedik. TİS masasında, bu söyledikleriniz kalkmazsa, biz bu masaya oturmayız dedik. Genel Başkanımızın da gayretiyle yeni yılın en iyi sözleşmesini imzaladık. Yıllık, yüzde 25.5 oranında bir zam aldık. Bu oranı kimse taslağa bile yazamıyor” diye konuştu.

Metal işçileri mutlu

Anlaşma sonrası, kentte örgütlü oldukları iş yerlerini ziyaret ettiğini ve işçilerle görüştünü söyleyen Öcal, “Kimsenin tahmin edemediği bir zam oranı alındığı için çalışanlar çok mutlu oldu. İzmir bölgesi olarak yüzde 15 civarında bir zam bekliyorduk. Üç gün İstanbul'da kalarak toplantılara girdik. Yorgunluğumuza değen bir sözleşme imzalamış olduk. Oranlar açıklandıktan sonra fabrikaları gezdik ve çalışanlarımıza aktardık. O kadar güzel görüntüler yaşandı ki duygulanmamak elde değildi. Arkadaşlarımızın mutluluğu, rahatlamaları, yüzlerindeki tebessüm bizleri de çok mutlu etti. Dünyanın en büyük mutluluğuydu. Geçen sözleşmede de bunu yaşamıştık. Bu sözleşmede de bu süreci yaşadık. İyi sözleşmelere her zaman Türk-Metal imza atar. Sadece bizim üyelerimizin değil, tüm emekçilerin önünü açtık. Onlara da bir yol gösterdik. Yüksek hakemeye gitmeden sözleşmenin iyi bitirileceğini herkese gösterdik. Gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu. TİS sürecinde tüm sendikaların ortak hareket ettiklerini ve bir ilki gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Öcal, “Biz bu sözleşmeye çalışanlarımız ne istiyorsa onu yazdık. Ne istediklerini sorduk. Neden rahatsız olduklarını sorduk. Çalışan istekleriyle, Türkiye şartlarını birleştirdik ve bir taslak oluşturduk. Düşük oranlarla bitirseydik yazık edecektik. Tüm çalışanlarımızı orta düzeyden kurtarmış olduk. Biz bir ilki gerçekleştirdik. İş kolundaki üç sendika birlikte hareket ettik. Gücümüz birliğimizden geldi” dedi.

Zamlar neler?

Toplu sözleşme sonrası yapılan değişiklikleri de paylaşan Öcal, zamları şöyle sıraladı: “Saatlik ücretler konusunda değişiklikler yaptık.12 TL'nin altında olan arkadaşlarımıza 30 kuruş bir iyileştirme yaptık. Bu da aylık 90 TL demek. Bunun üzerine her çalışana birinci ayda yüzde 17, tüm sosyal haklara yüzde 20 zam aldık. İkinci altı aya yüzde 6, enflasyon yüzde 6'ın altında da olsa yüzde 6, enflasyon yüzde 6'ın üzerinde bile olsa enflasyon farkının alınması konusunda anlaştık. İkinci yıl ise enflasyon oranında zam yapılacak. Yani enflasyon üzerinde yüzde 14 iyileştirme almış olduk. 700 TL ile bin 600 TL arasında değişen bir zam da aldık. Yeni giren bir arkadaş bile 700 TL zam almış oldu.”