Haber/ Didar DEMİRCİ

Pandemi sürecinde eğitim konusunda alınan kararlarda eğitim bilim emekçilerinin karar mekanizmasında olmamasının, alınan kararların tek elden çıkmasının çözüm getirmek yerine yeni sorunlar çıkardığını dile getiren Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, “İzmir’de özellikle pandemi koşullarından kaynaklı olmak üzere iktidarın karar alıcılarının karar mekanizmasından bizleri uzak tutmaya yönelik tavırları çözüm olmadı. En başından Eğitim Sen olarak masada olmak istiyorduk. Bakanlığın karar alırken ortak akıldan ziyade tek yanlı anlayışıyla ortaya koyduğu çözümler, çözüm olmaktan ziyade sorunu derinleştirdi” diye konuştu.

Günü kurtardılar

Eğitime ilişkin sorunların çözülmediğini, hala eksikliklerin devam ettiğini hatırlatan Beyazadam, “Örneğin, uzaktan eğitim için gerekli olan araç gereç ve donanımların, hala istenen şekilde karşılanamamasından dolayı eğitimde fırsat eşitsizliği artarak devam ediyor. Depremle birlikte İzmir özelinde uzaktan eğitimdeki katılım sayısının düşüklüğü, uzaktan eğitime katılım oranını yok derecesine indirgedi” dedi. Beyazadam, İzmir’de deprem dolayısıyla eğitime bir hafta ara verileceğinin söylenmesine karşılık, okullara bu konuyla ilgili resmi bir yazı gelmediğini iddia ederek, “180 iş günü olan eğitim öğretim sürecini tamamlamak adına, idari izin söylemini bile cesaretle kullanamayan bakanlık, bu haftayı da uzaktan eğitimle günü kurtarma eğilimine yöneldi. Takdir edilmeli ki depremin özelikle fiziksel ve psikolojik olarak yoğun etki bıraktığı İzmir’de gerek öğretmen, gerekse öğrencilerin uzaktan eğitimi sağlıklı yürütmesi olanaksızdır” şeklinde konuştu. Beyazadam, depremin en çok etkilediği ilçeleri sıralayarak, “Özellikle Bayraklı, Karşıyaka, Bornova gibi ilçelerde ikamet eden öğretmen ve öğrenciler yaşamda kalma mücadelesi verirken, uzaktan eğitimle eşit kaliteli koşullarda eğitime uyum sağlamaları beklenemez” dedi.

Telafi edilmeli

İzmir’de eğitime depremden dolayı bir hafta ara verilmesiyle ilgili eleştirilerini sürdüren Beyazadam, “Güçlü devlet, bunun koşullarını oluşturup verilen aranın telafisini yapabilmeli! Geçen hafta sanki uzaktan eğitim yapılmış gibi gösteriyorlar. Geçen hafta kimse uzaktan eğitim yapmadı. Ama tepede karar alırken oldu bittiye getirdiler. Sene sonunda da eğitim öğretimi tamamladık diyecekler. Özel okullarda öğrencilerin yüz yüze eğitim koşulları ve uzaktan eğitim koşulları devlet okullarına kıyaslanmayacak şekilde ileri düzeyde olmasından dolayı bu da fırsat eşitliğini derinleştirdi. Uzaktan eğitimin yapıldığı bu hafta dershanelerde ve etütlerde yüz yüze eğitime devam etti. Bu da eğitimin ticarileştiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Seminerler uzaktan yapılsın

2020 - 2021 eğitim öğretim sürecinin ilk ara tatiline önümüzdeki hafta girileceğini hatırlatan Beyazadam, “Öğretmenleri seminere okula çağırmak yanlış bir tutum olacaktır. Bunu uzaktan yapmaları gerekiyor” dedi. Öte yandan İzmir’deki tüm kamu binalarının ve özellikle okulların deprem dolayısıyla sıkı bir denetimden geçmesi gerektiğine dikkat çeken Beyazadam, “2018 de değişen deprem yönetmeliğinden sonraki düzenlemelere göre zemin etüdünün ve güvenliğinin tam sağlıklı ve güvenli olduktan sonra eğitime başlanması gerekiyor. Çünkü eğitim için gittiğimiz o binalar bizlere beton mezarlıklar olsun istemiyoruz” dedi.