Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle toplu sözleşme imzalayan Tüm Bel-Sen İzmir Şubesi, 2020 yılını kapsayacak TİS sürecinde talep taslağını oluşturdu. Talep taslağı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edildi. Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Anıl Kaçar, 2019 yılında olduğu gibi yeni dönem toplu sözleşme sürecinde de kamu emekçilerin her görüşmeden haberdar olacağını ifade ederek, her teklif sonrası işyerilerine sandık kurarak, tekliflerin referanduruma açılacağını ifade etti. Kaçar, “Toplu sözleşmeler, emekçilerle oluşturulan en büyük mutabakat metnidir. Bu metin aslında ne derece emekçileri yansıtıyorsa o derece başarısından söz edilebilir. İşyeri temsilcilerimiz, yürütme kurulu üyelerimizle taleplerimizi oluşturduk. Bir kişinin dahi duymama ihtimaline karşı, mesaj sistemiyle, bilgilendirme toplantılarıyla herkese ulaştık. İlk toplu sözleşmenin tüm taleplerini işyerlerinden almıştık. İkinci toplu sözleşmenin taleplerini de aynı yöntemle oluşturduk” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle imzalanan 2019 toplu sözleşmesi sonrası büyük kazanımların yaşandığını dile getiren Kaçar, artan enflasyon oranıyla birlikte kamu emekçilerinin küçük de olsa iyileştirme beklediğini söyledi.

Sandıklar kurulacak

2019 TİS sürecinde olduğu gibi, verilen teklifleri işyerlerine sandıklar kurarak emekçilerin oylamasına sunacaklarını dile getiren Kaçar, “Elektriğe, doğalgaza yapılan zam yüzde 70 oranında, temel tüketim birimlerine yapılan zam ise yüzde 400 oranında. Dolayısıyla emekçiler cephesinde küçükte olsa bir iyileştirme bekleniyor. Söz, yetki, karar 2019 toplu sözleşmesinde olduğu gibi yine kamu emekçilerinde olacak. İlk toplu sözleşmemizde bize teklif edilen ücreti, sandıklar kurarak oylamaya sunmuştuk. Referanduma açmıştık. Bize ne teklif edilirse edilsin, yine iş yerlerinde sandık kurarak emekçilerin oylamasına sunacağız” diye konuştu. TİS masasında İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle anlaşamama durumunda, emekçilerin taleplerini dinlemek durumunda olduklarını ifade eden Kaçar, “Bizim taleplerimiz yat kat, araba alınacak talepler değil. Maddi taleplerimiz insanca yaşamanın asgari düzeyde buluştuğu talepler. Aksi bir şey yaşanma ihtimali, sosyal demokrat bir belediyenin anlayışına ve perspektifine ters düşen başlıkları tartıştığımız anlamına gelir” ifadesini kullandı.

Talepler neler?

Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube'nin tis taslağındaki taleplerinden bazıları şöyle sıralandı: “Sosyal Denge Tazminatı her ay net 2 bin TL ödenmesi, 1 Mayıs, 29 Ekim, Ramazan ve Kurban bayramlarında net bin TL ikramiye ödenmesi, her yıl Aralık ayında bin TL yakacak yardımı verilmesi, kadınların çalışma şartlarının iyileştirilmesindeki önemini arttırmak için, çalışan kadın arkadaşlara ayda 1 gün, menstrüasyon (regl) döneminde kolaylık gösterilmesi, tehlikeli veya çok tehlikeli işlerde çalışan İBB, ESHOT, İZSU personellerine aylık 150 TL net iş riski primi, hayvan haklarını korumak, geliştirmek ve özendirmek amacıyla çalışanların sahiplendiği salt sokak hayvanlarının, kimlik kartı olmak kaydıyla, İBB'ye ait veteriner müdürlüklerinden ilaç ve aşılarının karşılanması, sağlık kurulu raporları hariç, rapor hakkının 28 günden 30 güne çıkarılması, eşi doğum yapan personele 10 günlük ücretli izne ek olarak 30 gün ücretli izin verilmesi, her yıl Ağustos ve Eylül aylarında genellikle İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’ü de içine alacak şekilde düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’na, memur personelin kartını göstermek koşuluyla birinci derece yakınlarının ücretsiz yararlanması.”