Haber / Didar DEMİRCİ

Etkinlik Sektörü İşverenleri olarak Pandemi sürecinde belirsizliği, çaresizliği, sahipsizliği gördük diyerek, bu süreçten en çok etkilenen sektörlerden biri olduklarının altını çizen Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası (ETKİNLİK SEN) Genel Başkanı Ali Koray Özandaç, vaka sayılarındaki artışın düğünlerden kaynaklandığı konusundaki söylemlere açıklık getirmek istediğini belirterek, “Biz profesyonel düğün işletmecileri ve organizasyon firmalarımızın yaptığı tüm etkinlikler HES kodu dahil belirlenen tedbirler çerçevesinde ve izin ile gerçekleşti. Kolluk kuvvetlerimiz tarafından düzenli olarak belirlenen tedbirlerin uygulanmasıyla ilgili eksiksiz bir şekilde denetlendik. Bu dönemde maalesef bulaş riskini artıran etkinlikler ve düğünler tamamen denetim dışı olarak gerçekleştirilen köy, sokak, bağ, bahçe, bina korunakları gibi mecralarda yapılan kontrolsüz düğün ve etkinliklerden kaynaklandı” dedi.

Dayanmaya çalışıyoruz

Sendika üyeleriyle illerde gerekli mercilere seslerini duyurmaya çalışıp devletten denetimsiz etkinliklerin yasaklanmasını talep ettiklerini ancak seslerini duyuramadıklarını vurgulayan Özandaç, sözlerini şöyle sürdürü: “Günümüzde yapılan araştırmalar ile açık alanlarda mesafe gözetmeksizin Sigara Dumanı ile bile yayıldığı tespit edilen virüsün Bulaş sorumluluğu haksız bir şekilde etkinlik sektörüne mal edildi. Binlerce metrekare geniş alanlarda hizmet veren mekanlarımız, hazırlanan hijyen ve mesafe tedbirleri, verilmeyen ikramlar, kişi kısıtlamaları, tüm denetimlere rağmen binlerce sektör işvereni ve milyonlarca çalışan personel uygulamalardan mağdur oldu. Sonucunda da kapora iadeleri, kira problemleri, işçi işveren problemleri, vergi, elektrik, su ödemeleri ile kredi ve desteğe ulaşamama problemleri ile mücadele ettik ve hala dayanmaya çalışıyoruz.”

Geçici tedbirler

Geçici tedbirler ile tam bir sonuç alınamadığını tecrübe ettiklerini ifade eden Özandaç, “Fabrikalar yüzlerce işçisi ile çalışırken, toplu taşıma araçlarında insanlar seyahat etmek durumundayken, testsiz ve serbest yurt dışı turizm hareketi devam ediyorken tek başına hizmet ve etkinlik sektörünü suçlamanın da doğru ve yeterli olmadığı da aşikardır. Zamanı ve süreci uzatmak virüsü bitirmiyor. Geçici çözümler denenirken Etkinlik Sektöründe iflaslar önlenemiyor. Verilen destek ve açıklanan paketler sektör mağdurlarının yaralarına ya ulaşmıyor ya yetmiyor. Bize göre, bu şartlarda madem iş yapamıyoruz ve bir nevi kapalı sayılırız, o zaman artık tam kapanma en doğru çözüm haline geldi. Yetkililerin belirleyeceği örneğin 21 günlük bir ‘tam kapanma’, vaka sayılarında gözle görülür bir düşüşü sağlayacaktır” diye konuştu.

Sektör el değiştirebilir

Pandemi sürecinde toplumun psikolojisinin bozulduğunu düşünen Özandaç, “Bozulan toplum psikolojisi hizmet ve etkinlik sektörünün desteği olmadan düzelmeyecek. Sektörümüzün de dayanacak gücü kalmadı, intihar eden, ailesini geçindiremeyen, kepenk kapatan meslektaşlarımızın acısı ve sessiz çığlığı bizleri çok üzüyor. Çözüm artık açıkça ortada ve iradenin bir müddet tam kapama yönünde kullanılmasıyla da sürecin doğru yönetilmesinin sağlanacağı inancındayız. Ramazan Bayramı sonunda da sektör eski günlerine dönecektir inancındayız. Bu böyle olmaz ise 2021 sonunda sektör tamamen el değiştirmiş olacak korkusunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.