Haber/ Didar DEMİRCİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ulaşoğlu, Türkiye’de pandeminin yayılım göstermeye başlamasından 48 gün sonra virüsün bulaştığı sağlık çalışanı sayısının 7 bin 428 olduğunun altını çizerek bu durumun toplam vaka sayısının yüzde 6.5’ine tekabül ettiğini dile getirdi. Ulaşoğlu, “Sayın Sağlık Bakanı, bu rakamı da Sendikamız ve Türk Tabipler Birliği’nin açıklamalarından sonra mecburen açıkladı diye düşünüyorum. Bizim kendi çabalarımızla tespit ettiğimiz resmi olmayan 10 binin üzerinde sağlık çalışanında bulaş var. Bu mücadelede kaybettiğimiz sağlıkçı arkadaşımız 40’ı geçti. Çin’de 80 günde enfekte sağlık çalışanı sayısı 3 bin iken, biz 80 günü yeni gördük. Bizim aldığımız tedbirler sağlıkçıları korumaya yetmedi” dedi.

Sağlık Bakanlığı'ndan ve Hükümet'ten beklentilerinin süeci birlikte yürütmek olduğunu dile getiren Ulaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

Haklar mecliste kaldı

“Ancak ne bireysel ne de alandaki sendika ve tabip odası ile hiçbir şekilde iletişim kurulmadı. Tüm önerilerimiz yazışmalarımız kibarca reddedildi. Çalışanlardan bilgiler saklandı, her doktor, her hemşire hasta tanılarını dahi göremedi. Kendimiz korona virüsünü aldık, yapılan tetkikler korona virüsü ile uyumluydu ve tedavimiz korona virüsü protokolü ile düzenlendi ama kendimize dahi korona virüsü tanısı alamadık. İş kazası olarak kayıtlara geçiremedik. Alkışlar balkonda, haklarımız mecliste kaldı. Gece tutulan nöbet ücretlerinin bir hak olduğunu, eşit işe eşit ücret talebimizi günlerce protestolarla anlattık. Bu süreçte kendi yaptıkları Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Performans Sistemi kendi kendilerini vurdu. Koskoca Bakan çıkıp, ‘Tüm sağlıkçılara tavandan ek ödeme vereceğiz’ dedi ama kendi yaptıkları sistem Bakanın elini kolunu bağladı. Bir kuruş ek ödeme almayan sağlıkçı olduğunu tüm kamuoyu duydu.”

Hükümetin sorumlulukları var

Salgının kontrol altına alındığını ancak alınan tedbirlerin 1 Haziran itibariyle gevşetilmesinin fazla olduğunu dile getiren Ulaşoğlu, “Bakanlığın kullandığı istatiksel verileri karşılaştırınca kaygı düzeyimiz yüksek! 11 Mayıs vaka sayısı bin 114’tü alışveriş merkezleri açıldı en yüksek korona virüsü kuluçka süresi yani beş altı gün sonra vaka sayısı bin 708 oldu. Böyle bir tablo tekrarlarsa işimiz zor. Sadece 'maske takın, uzak durun, çocuklar kreşe, 65 yaş eve' demek yetmez. Hükümetin geleceğe dönük sorumlulukları var. 'Ben dikkat edin dedim'le olmaz” dedi.