Haber/ Gökçe ADAR

Demokratik Sağlık-Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, vatandaşların gözünde sağlık çalışanlarının saygınlığını yitirdiğinden bahsederek, bunun sebebinin sağlık hizmetinin siyasi ranta kurban edilmesi olduğunu söyledi. Doğruyol, hekimlere yönelik şiddete de dikkat çekerek, sağlık çalışanlarının sahipsiz kaldığını dile getirdi. Doğruyol, “Her gün onlarca, yüzlerce sağlık çalışanımız hasta veya hasta yakını tarafından şiddete, küfüre, hakarete maruz kalmaktadır. Sağlıkta şiddetin artmasında, maalesef son yıllarda uygulanan sağlık politikaları etkin rol oynamış, vatandaş memnuniyetine yönelik uygulanan sağlık politikaları vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmiştir. Sağlıkta şiddet; mevcut sağlık politikaları çercevesinde değerlendirildiğinde, yani sağlık hizmetlerinin siyasi rant elde etmek için kullanılması, bugün geldiğimiz nokta açısından oldukça önemlidir. Son yıllarda en tepede bulunan makam sahiplerinin, sağlık personeline karşı kullandığı olumsuz ifadeler, sağlık personelinin vatandaşın emrinde, vatandaşın hizmetkarı, her ne sebeple olursa olsun vatandaş haklıdır görüntüsü vermesi maalesef sağlıkta şiddeti körüklemiştir” dedi.

Yüzde 70'i şiddet mağduru

Yıllar içerisinde sağlık çalışanlarının vatandaş için gerçek anlamını yitirdiğinden söz eden Doğruyol, şöyle devam etti: “Sağlık personeline karşı büyük bir adaletsizlik, haksızlık mevcuttur. Sağlık çalışanları sahipsiz kalmıştır. Yapılan bazı anketlere göre, 24 saat kesintisiz hizmet veren sağlık çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 70’i şiddete uğradığını ifade etmiştir. Çok uzak değil, 13-15 yıl önce bir hekimin yanına ceketini ilikleyerek giren vatandaşlarımız ne oldu da, bugün sağlık çalışanına küfür, hakaret, tehdit ve fiziki şiddet uygular oldular? Görülmektedir ki, bir yerlerde sıkıntı var.” Sağlık emekçilerine küfür, hakaret ve şiddet uygulayanların hapis cezası ile cezalandırılması gerektiğini ifade eden Doğruyol, çalışanların kendilerini koruyabilmesi için biber gazı vb. bazı ekipmanların temin edilmesini istedi.

Takip edilmeli

Doğruyol, sağlık kuruluşlarında sözlü veya fiili saldırıya mağruz kalan çalışanların raporlarının yakından takip edilmesi gerektiğini de ifade etti. Doğruyol, şu ifadeleri kullandı: “Tehlike arz edecek yaşanan sözlü ya da fiili saldırılardan hemen sonra sağlık müdürlüğü avukatları olayın adli mercilere intikal ettiği ilk anda olaya müdahil olarak sağlık çalışanlarının yanında yer almalı, verilen ilk ifadelerin, tutulan raporların hukuken uygun olmasını sağlayarak süreci yakından takip etmelidir. Gerekli vakalara kolluk kuvveti sağlanmalıdır. Uygulanan sağlık politikaları siyasi endişelerden uzak, vitrine değil, hizmete yönelik olmalıdır.”