Haber/ Didar DEMİRCİ 
Emek Çalışmaları Topluluğu'nun (EÇT) Evrensel Gazetesi ile birlikte hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 2022 yılının sadece ilk iki ayında tam 108 grev gerçekleşti. Rapor, Türkiye’de uzun yıllardır görülmeyen büyüklükte yaşanan grevlerin niceliksel yönünü ortaya koydu. Ocak ve şubat aylarında gerçekleşen grevlerin 96’sında (yüzde 88.8), işçiler düşük ücret zammına karşı iş bırakırken, eylemlere en az 17 bin işçi katıldı. EÇT tarafından hazırlanan verileri değerlendiren Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, çıkan tablonun nedeninin ülkedeki ekonomik kaos olmasına dayandırdı.

PATLAMA KAÇINILMAZDI

Artan enflasyon ve düşük ücretler nedeniyle ülkede son birkaç aydır kaotik bir ortam olduğuna dikkat çeken Çeltek, bunun kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Çeltek, “Son veriler ortaya koyuyor ki toplumun yüzde 55-60’ı asgari ücret alıyor. Artan anormal enflasyon rakamları bir taraftan da TÜİK’in sahte rakamları ile insanların alım gücüyle harcama kalemleri arasında korkunç fark çıkınca ortaya sosyal bir patlama çıktı” dedi. Hükümetin ekonomi politikaları nedeniyle işçinin her geçen gün yoksullaşacağının altını çizen Çeltek, “Bugün var olan sıkıntılar daha da derinleşecek. Yani 2022 yılı işçilerin geçinmesi için mücadele edeceği bir yıl olacak” sözlerini kaydetti. Çeltek ayrıca hali hazırda hakları için mücadele etmeye devam eden işçilere de dikkat çekerek, “Bu direnişler hak arayan işçilere, insanlara umut oluyor ve körüklüyor” şeklinde konuştu. 

Direnen işçilerin yüzde 45’i kazandı

EÇT’nin hazırladığı verilere bakıldığında, 108 grevin en az 49’unda grev yapan işçiler (Yüzde 45.3) kazanım elde ederken, 8 grevde kazanım sözü elde etti. 4 eylem devam ederken, 9’unda eylemlerin sonucuna dair bilgi edinilemedi. EÇT tarafından hazırlanan raporda eylemlere dair şu noktalar öne çıktı:

*108 eylemin 107’si fiili grev, 1’i yasal grev şeklinde gerçekleşti.

*Eylemlerin 104’ü özel sektörde, 4’ü kamu işyerlerinde yapıldı.

*108 grev ortalama 3.1 gün sürdü.

*Eylemlerin 54’ü yani yarısı hiçbir sendikanın dahli olmadan yapıldı.

*Eylemlerin 12’sinde DİSK’e bağlı sendikalar (Yüzde 11.1), 18’inde ise Türk-İş’e bağlı sendikalar (Yüzde 16.6) örgütleyici ya da katkı sunarak yer aldı.

*108 grevde bağımsız sendikalar öne çıktı. Eylemlerin 26’sında bağımsız sendikalar örgütleyici ya da katkı sunarak yer aldı.

*En çok eylem sırasıyla İstanbul (33), Gaziantep (32) ve İzmir’de yapıldı.