Haber/ Gökçe ADAR

Türk-İş'e bağlı Koop-İş Sendikası (Türkiye Kooperatif ve Büro İşçileri Sendikası) ile giyim mağazası H&M arasında yürütülen ve 2 bin 800 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma imzalanmıştı. H&M çalışanları iki gün tatil hakkı elde etmişti. H&M çalışanları sonrası bir başka giyim mağazası olan Koton çalışanlar ise, iş yerlerinde karşılaştıkları mobbing ve düşük mesai ücretlerine karşı sosyal medyada paylaşımlar yaparak, destek talebinde bulunmuşlardı. Koop-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Umut Başyayla, Koton çalışanlarının Koop-İş Sendikası'nı tercih ettiğini dile getirerek, “H&M'deki sendika başarımız bizi Koton emekçileriyle buluşturdu. Arkadaşlarımız bizlerle yürümek istedi. Koton'da 6 bin 900 çalışanımız var. Yetki alabilmemiz için bu arkadaşlarımızın yüzde 40’ının bünyemizde olması gerekiyor. Sonra Çalışma Bakanlığı'ndan yetki alacağız. Bu da hayırlısıyla olacak” dedi.

Dinlenecek alanları yok

Koton çalışanlarının mağaza dışında dinlenecek alanlarının olmamasının işçiler açısından yorucu olduğunu dile getiren Başyayla, “Evden getirdikleri yemekleri yiyecek, çay içecek yerleri yok. Bunların hepsini düzenleyeceğiz” diye konuştu. Başyayla, Koton mağazaları dışında, pek çok mağaza çalışanlarının sendika çatısı altında olmak istediğinden bahsederek, işçi sirkülasyonun fazla olduğu Starbucks'ta da yakın zamanda örgütleneceklerini ifade etti. Başyayla, “Starbucks mağazalarında da iyi bir orana gidiyoruz. Bu tür yerlerde en büyük sıkıntı işçi giriş ve çıkışlarının fazla olması, sürekli olarak bir sirkülasyon yaşanması” diye konuştu.

Alışveriş merkezlerinde çalışan işçilerin en büyük sorunlarının tatil günlerinin haftada bir gün olması olduğunu ifade eden Başyayla, “H&M'de çalışanın bir gün tatili vardı, sendika mücadelesi sonrasında tatil gününü ikiye çıkarttık. 6 gün çalışmak çok zor. İki gün tatilin olması demek; emekçinin çocukları ve ailesiyle daha iyi vakit geçireceğini gösterir. Örgütlü olacağımız tüm iş yerlerinde 2 günlük tatil verilmesi için çabalıyoruz” dedi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın alışveriş merkezlerinde çalışanları yer üstü madenciliğine benzettiğini söyleyen Başyayla, şöyle dedi: “Bu çalışanlar on saat, 8 saat güneş görmeden çalışan kişiler. Biz de bu çalışanların daha mutlu çalışabilmeleri için elimizden geleni yapacağız.”

Başyayla, Koop-İş olarak amaçlarının işçilerin mutlu çalışmalarını sağlamak olduğunun altını çizdi. Başyayla, şu ifadeleri kullandı: “İşçinin aldığı ikramiye, yemek parası insanı gülümsetiyor. Bir işçinin cebine 5 kuruş fazla koyabiliyorsak mutlu oluyoruz bizim oluyor. Zaten işçi de onu hissettiği zaman yaklaşımıyla size mutluluğunu gösteriyor. Tek amacımız, emekçimizin mutlu olarak çalışması ve yaşaması, yüzündeki gülümsemeyi yaşatabilmek.”