Haber / Didar Demirci

Sağlık Bakanlığı'nın sigortalı çalışanlara da aşı sırasının geldiğini duyurması üzerine kayıt dışı çalışan işçiler gündeme geldi. Hem pandeminin bulaş riski altında çalışan hem de sigortası olmayan işçiler duruma isyan etti. Tekstil -İş Sendikası sosyal medya hesabından, “Hem güvenceli çalışma hem de aşı istiyoruz” başlığı altında çağrıda bulunarak, şu açıklamayı yaptı: “SGK'lı çalışanlar yarından itibaren aşı randevusu alabilecekler. Tekstil sektörü, en fazla kayıt dışı çalışmanın olduğu sektörlerden biri. İşçiler ne güvenceli çalışabiliyor ne de bu durumda aşı olabiliyor. İşçiler pandemiye rağmen fabrikalarda, atölyelerde dip dibe ve uzun saatlerde çalışmaya devam ediyor. İşçilere dayatılan bu düzene karşı hem güvenceli hem de sağlıklı çalışma hakkımızı alacağız. Makineler başında her gün üreten tekstil işçileri hızla aşılansın!”

24 saat çalıştırılıyoruz

Tekstil-İş üyesi, adını vermek istemeyen işçilerden biri, Emeğin Sesi’ne yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Tekstil sektöründe merdiven altı çalışma çok oluyor. Sigortasız çalıştıkları için aşı olamıyorlar. Kaldı ki pandemi sürecinde sürekli dip dibe çalıştık. Sektörde ya ucuza Suriyeli eleman çalıştırıyorlar ya da ‘sana sigorta yapmayalım o parayı sana verelim’ diyorlar. Bu benim çalıştığım yerde böyle! Ayrıca pandemi ve işsizlik durumu da işçiyi bu şartlara mecbur bırakıyor. Devletin denetim mekanizmasının iyi çalışmaması da bu tarz işçiyi sömüren eylemlere açık kapı bırakıyor. Tekstil işçileri çok emek vererek çok az ücretlere çalışıyorlar.”

63.5 milyondan 18.8 milyonu kayıtlı

DİSK-AR’ın 2021 1. çeyrekte yayımladığı Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) verilerine göre çalışma çağındaki 63.5 milyon kişinin sadece 18.8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Çalışma çağındaki 32 milyon kadının ise sadece 5.1 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda yer alıyor. Bu da her 100 kadından sadece 16’sının kayıtlı ve tam zamanlı çalıştığı anlamına geliyor.