Haber/ Didar DEMİRCİ

İstihdamı artırmak ve işsizlerin mesleki deneyim kazanmaları amacıyla yaklaşık 8 yıldır uygulanan İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü kursları, 4 Ekim’de ilk kez askıya alınmıştı. Bu durumun işsizlik olarak karşımıza çıkacağını dile getiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bu, ekonomik çıkmazın ve dar boğazın eşiğine geldiğimizin bir göstergesi. Önümüzdeki süreçte istihdam daha da azalacak ve geniş tanımlı işsizlik 11 milyona ulaşacak” şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL PATLAMA

İstihdamın önündeki engellere dikkat çeken Sarı, hükumete eleştirilerini sıraladı. Sarı, “Yabancı yatırımcı elini kolunu çekti. Yerli yatırımcı da adım atamıyor. Hal böyle olunca işsizliğin daha da tırmanacağını tahmin etmek hiç zor değil” dedi. Çalışma saatlerinin uzunluğuna, 3600 ek göstergeye ve EYT’lilere değinen Sarı, “Mevcut çalışanın mesai saatleri haftalık 5 saat azaltılarak işsiz bekleyen vatandaşlara yer açılabilir. Yaklaşık 1 milyon memur ellerinde emeklilik dilekçesiyle 3600 ek göstergeyi bekliyor. Seçim dönemlerinin vaadi olan 3600 ek gösterge meclisten geçirilerek kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam alanı yaratılabilir. Aynı şekilde Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) da talepleri yerine getirilerek istihdama katkı sunulabilir” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in güvenilirliğini kaybettiğini, insanların gözünün gördüğü ile cebinin hissettiğine odaklandığını dile getiren Sarı, “Bugün bir toplumsal patlamaya doğru gidiyoruz. Bu toplumsal patlama ülkenin geleceği için çok kötü olacak. Çünkü intiharlar tekrar artmaya başladı. Hele hele bu kara kışın geldiği dönemlerde tüm Avrupa kara kış fonu hazırlarken bizde işsizlik artıyor, alım gücü düşüyor, çoklu yoksulluğu dibine kadar hissettiğimiz bir döneme geçiyoruz” dedi.

BU DESTEKLER ARTIK YOK!

İŞKUR'un 2020 yılı faaliyet raporunda mesleki kurslar ile İşbaşı Eğitim Programı'nın istihdam üzerindeki etkisini görmek mümkün. Kurumun faaliyet raporuna göre pandemi dönemi olmasına rağmen İŞKUR, 2020 yılında 833 bin 559’u özel sektörde olmak üzere toplam 868 bin 744 kişinin işe yerleştirilmesine aracılık etti. İşgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla İşbaşı Eğitim Programları'ndan 335 bin 761 kişiyi yararlandırarak pratik beceri kazanmaları, Mesleki Eğitim Kursları'ndan da 87 bin 372 kişiyi faydalandırarak meslek sahibi olmaları sağlandı. İŞKUR'un 2021 yılı içinde askıya aldığı bu iki destekle 2020 yılında 423 bin 133 kişinin geçici sürelerle de olsa istihdam edildiği görülüyor.