Haber / Didar Demirci

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, örgütlenme çalışması yaptıkları işyerlerinde son zamanlarda patrondan ziyade işçinin de engeliyle karşılaştıklarını açıkladı. Günseli, tazminat hakkı kazanmamış olan bazı işçilerin, patronun sendika alerjisini kullanarak çaktırmadan kendisini işten kovdurttuğunu ve bu durumun işe devam etmek ve sendikalı olmak isteyen işçileri engellediğini dile getirdi. İşçinin bu şekilde davranmasının altında yatan sebebin de kredi kartı borcu ya da başka borçlar olduğunu açıklayan Günseli, “Borç ödemek ya da yeni bir iş kurmak amacıyla bu yola başvuruyorlar” dedi.

Örgütlenmeyi yavaşlatıyor

Türkiye genelinde bu şekilde sorunlarla karşılaştıklarını, işçinin borç ödemek için bu yola başvurduğunu aktaran Günseli, söz konusu durumu kullanarak işten atılan kişileri aradıklarında durumun anlaşıldığını belirtti. Günseli, “Samimi olarak sendika nedenli başına bir şey gelmiş arkadaşların arkasındayız. Her türlü hakkını hukukunu savunmak için elimizden geleni yapıyoruz. İşe iade, sendikal tazminat ve diğer haklarını üye işçimizin alabilmesi için avukatlarımız ücretsiz mücadele veriyor. Bir bölümü de tazminat alabilmek için bu çirkin yola başvuruyor ve bu da diğer işçinin örgütlenme mücadelesinin önüne engel olarak çıkıyor” şeklinde konuştu.

Üyelerimizin arkasındayız

Borçlarından kurtulmak için bu yönteme başvuran işçilerin, işinde haklarıyla tutunmaya çalışan ve örgütlü olmaya çalışan işçilerin gözünü korkuttuğunu dile getiren Günseli, “Hakkını aramak isteyen, patron karşısında örgütün gücüyle ses yükseltmek isteyen işçiler bu durumdan endişe duyuyor. Oysa biz sendika nedeniyle işten çıkarılan arkadaşlarımızın arkasındayız. Gerekli yasal ve hukuki sürecin takipçisi oluyor ve sendika üyesi işçimizin işe iadesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda kazandığımız davalar var. Sendikaya üyeliğini kullanarak kendini kovdurtan kişilere bakarak, örgütlenme mücadelesinden vaz geçilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

İşçiler bu yol mecbur kalıyor

Genel kural olarak haklı bir sebebi olmadan iş yerinden kendi isteğiyle ayrılan işçi kıdem tazminatı alamıyor. İş akdini kendi isteği ile sonlandıran işçi iş güvencesi hükümlerinden de yararlanamıyor. İşçi tarafından iş akdinin sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri, zorlayıcı sebeplere (askerlik, il değiştirme, taşınma gibi) dayanarak feshi halinde (4857/24m.) işveren kıdem tazminatı ödemek durumundadır. Ayrıca sendikalı olan işçiler de istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. Diğer şartlarda işçinin feshi, bildirimli de olsa işçi açısından haklı bir neden bulunmuyorsa kıdem tazminatı söz konusu dahi olmuyor.