Haber/ Didar Demirci

Seyahat firması Ulusoy Holding’in 250 çalışanı, aylardır ödenmeyen maaşları ve kıdem tazminatları gibi haklarını alabilmek için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme işçilerin lehine sonuçlansa da yaklaşık 3 yıldır haklarını alamıyorlar. Şirketin, iflas gerekçesiyle işçilere hakkını ödemediğini söyleyen Ulusoy firması çalışanları, patronların sosyal medya hesaplarında paylaştıkları lüks hayatlarına dikkat çekerek, “İşçiye iflas bayrağı çeken patron, çocuğunun altına milyonluk araç çekiyor” diyerek isyan etti.

‘PATRONUN İNSAFINA KALDIK’

Patronlarının 250 işçinin hakkına girdiğini dile getiren, Ulusoy’da elektronik grup amiri olarak çalışan Murat Canpek, “2016 Şubat ayında işten çıktım. Biz son ana kadar şirkette çalışıyorduk. Haklarımızı alamadık. Bu nedenle şirketi mahkemeye verdik. Mahkeme hakkımızın ödenmesi yönünde karar verse de daha ödenen bir şey yok! Ben 20 yıl çalıştım orada. 5 aylık maaşım 20 senelik kıdem tazminatım kaldı. 250 işçinin alacağı var. Ancak 250 işçi dışında da alacaklılar var. Normalde bizim alacaklı olarak önceliğimiz varken bizden önce bankalar alacaklarını tahsil etti” diye konuştu. Canpek, Ulusoy patronlarının sadece tek bir firmasının battığını, başka şirketlere de ortak olduklarını ve kazançlarının olduğunu söyleyerek, “Aslında paraları var. Sadece bir şirketleri battı. Kardeşlerden hiçbiri bizim alacağımızı üstlenmiyor. Biz ise seyahat firmalarında çalıştığımızdan ‘iflas ettik’ cevabıyla karşılaşıyoruz. Yani mahkeme kararıyla da kazandığımız hakkımızı almamız patronların insafına kaldı” dedi.

STRES NEDENİYLE ENGELLİ KALDI

Firmada otobüs kaptanı olarak 10 yıl çalışan Tahir Ertekin, 26 Mayıs 2013 yılında emekli olduktan sonra kendisine hak ettiği tazminatın çok az bir kısmının ödendiğini söyledi. Bu nedenle dava açtığını dile getiren Ertekin, “Mahkemeyi kazandığımız halinde hakkımızı vermediler. Bu durumda strese bağlı beynime pıhtı attı. Şu an yürüyemiyorum. 68 bin lira alacağım var” diye konuştu. Yaşadıklarından dolayı engelli kalan Ertekin, tedavi olması için yaklaşık 30 bin liraya ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, “Haluk Ulusoy için bu para değil ama benim için çok büyük bir para. Allah’tan emekli olmuşuz da en azından geçinebiliyoruz. Yoksa bu halimle nerede iş bulacaktım” sözlerini kaydetti. Otobüs kaptanlarının gece gündüz, bayram seyran demeden ailesinden uzak, risk alarak yollarda ömür tükettiğini, her seferinde taşıdığı 50 canın hayati sorumluluğunu yıllarca üstlendiğini hatırlatan Ertekin, “Şirketin iflasını verdiler. Paramız yok diyorlar. Paramız yok diyen insan, oğluna 1 milyonluk araba alıyor” şeklinde konuştu.