Haber/ Didar DEMİR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı temmuz ayı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, korona virüs salgınıyla birlikte artan gıda fiyatlarının ve ekonomik krizin olmasına karşılık enflasyon rakamlarının 12.76’dan 11.51’lere çekildiğini dile getirdi. Sarı, “Bu rakamlara insanın inanası gelmiyor. Bugün Türkiye’de bir anket yapılsın, güvenilmeyen tek kurum TÜİK çıkar. Sebebi de şudur; korona virüs süresi içerisinde hükümetin dahil ekonomik dar boğazdayız çıkmazdayız diye bas bas bağırmasına rağmen bugün enflasyonu düşük çıkarması aslında babadan oğula geçen hikâye gibi TÜİK başkanlarının görevden alınıp hükumete yakın olan insanların getirilmesidir. Çünkü hükümetin istediği şekilde çıkarmaktadır bunu, oysa gözün gördüğü cebin hissettiği gerçeğini ne boyalı basınlarıyla ne de bu rakamlarıyla aldatabileceklerini düşünmesinler” diye konuştu. Gerçek enflasyonun sokakta, çarşıda pazarda hissedildiğini vurgulayan Sarı, “Bugün çarşıya pazara ve sokağa indiğinizde enflasyon rakamlarının ya da gıda enflasyonundaki yüzde 40’lara çıktığının çok açık bir göstergesini, bugün bir halk pazarına gittiğinizde çok açık bir şekilde göreceksiniz. Bu tabi ki reel küçülme gerçekliğini de ortaya koyuyor. 1 Ocak'ta enflasyon oranında zam yapılan asgari ücretli yaklaşık 350 bin lira kayıp içerisinde yani şu 8 aylık süre içerisinde 350 bin lira kayıp içerisinde. Doğal olarak asgari ücretli gerilerken emeklilere 5,78’den zam oranı ortaya koyarken doğal olarak genele baktığınızda siz bu rakamları hangi safsatayla açıklıyorsunuz” dedi.

Sarı, açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını bedelli askerlik ücretlerine getirilen zamlarla açıkladı. Sarı, Milli Savunma Bakanlığı’nın bedelli askerliği 30 bin liradan, 37 bin 500 liraya çıkardığını hatırlatarak, “Eğer bu ülkede enflasyon yüzde 11.51 ise 30 bin lira olan bir şeye yüzde 11.51 koyduğunuzda 33 bin küsur lira olması gerekir. Ama maalesef 7 bin, 7 bin 500 liralık bir artış sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Değirmen dönmez

Sarı, ayrıca AKP hükümetine de konuya ilişkin eleştirilerini sıralayarak, “Tüm gerçekleri çarpıtarak bizi açlık ve yoksullukla imtihan etmekle meşgul. Bugün korona virüsle mücadelede tamamen iş yerleri kapanmışken sadece tarıma dayalı ekonomi çökmüşken, bacası tüten tüm fabrikalar ortadan kaldırılmışken para basarak enflasyonu dengeli tutmaya çalışan ya da devalüasyonu göstermemeye kararlı olan hükümet, yarın bir gün uluslararası anlaşmalarla bir çıkar yol arayacaktır. Yoksa taşıma suyla bunun dönmeyeceği gerçekliğini kendileri de bilmektedir” dedi.