Haber/ Didar DEMİRCİ

Özel kanunla 1943 yılında kurulan ve bütçesi öğretmenlerin maaşlarından yapılan zorunlu kesintilerle oluşan İLKSAN’da (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) Milli Eğitim Bakanlığı'nın rolü tartışmaya açıldı. Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, ana statüden kaynaklı olarak İLKSAN’ın yönetim kurulu ile denetleme kurulunda görev alan toplam 10 yöneticiden 6’sını MEB’in atadığını, 3’ünün ise öğretmenler tarafından seçildiğini hatırlatarak, bunu demokratik bulmadıklarını kaydetti.

BÜROKRATLAR İKİ MAAŞ ALIYOR

İLKSAN yöneticilerinin maaş sistemini de eleştiren Bozdoğan, “İLKSAN yönetim organlarına atanan MEB bürokratlarının kendi maaşları ile birlikte İLKSAN’dan da ücret almalarının anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Üye öğretmenlerden kesilen aidatlarla oluşan bütçenin İLKSAN yöneticileri ve MEB bürokratlarına ücret olarak verilmesi öğretmenleri her dönemde rahatsız etmiştir, bu dönemde de rahatsız etmektedir” dedi. Gerçek sahipleri olan öğretmenlerin İLKSAN’ı denetleme imkanına sahip olmadığına da dikkat çeken Bozdoğan, “Talebimiz açıktır: İLKSAN ana statüsü demokratikleştirilmeli ve İLKSAN’nın geleceğine üyeleri olan öğretmenler karar vermelidir. Bütün bunlardan önce MEB bürokratları zaten devletten maaş aldıkları için İLKSAN’dan ücret almayacaklarını açıklamalıdır” ifadesini kullandı.

SORUNLAR YUMAĞI

Birleşik Kamu İş Merkez Yönetim Kurulu da İLKSAN konusundaki rahatsızlığını yazılı bir açıklama ile dile getirdi. “İLKSAN öğretmenlerin alın teridir. Kimsenin çiftliği değildir” vurgusu yapılan açıklamada; “İLKSAN sorunlar yumağı haline gelmiştir. 16 Ağustos’ta yapılan seçimlere Milli Eğitim Bakanı iki genel müdür, teftiş kurulu başkanı ve danışmanını önermiş ve bu kişiler seçtirilmiştir. 2017 yılında da İsmet Yılmaz'ın kardeşinin kayınbiraderini, kendisinin de koruma müdürü olan Uğur Tecir Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne daire başkanı olarak atanmış, sonrasında da İLKSAN’ın Denetleme Kurulu'na seçtirilmişti. İLKSAN Yönetim Kurulu'na önerilen MEB temsilcileri maaşlarının yanı sıra huzur hakkı, yolluk yevmiyeler hariç beş, denetleme kurulu üyeleri ise üç asgari ücret alacaklardır. MEB temsilcilerine ayrıca ücret ödenmesi doğru değildir” denildi.