Haber/ Gökçe ADAR

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, enflasyon oranlarının değişimiyle emeklilerin aldığı maaş oranlarının düştüğünü ifade ederek, 4 milyon emeklinin iş aradığını dile getirdi. Sarı, "Enflasyon oranlarının düşük gösterilmesi yıl sonunda, özellikle yaşam standartları çok düşük olan emekliler için açlık sınırının altında bir yaşama sürükleniyor. Önümüzdeki aylarda emekliye yapılacak zam artışı hazinenin karına, emeklinin zararına olacak şekilde maaşlarına yansıyacak. Emekliler hem zam oranlarıyla hem de emekli maaşı bağlanma oranlarındaki düşüşle kaybetmeye devam edecek" dedi.

Büyük eşitsizlik var

SGK verilerine göre Türkiye’de toplam 8 milyon 402 bin kişinin emekli aylığı aldığını dile getiren Sarı, TÜİK verilerine göre ise toplam 4 milyon 401 bin kişinin emekli olduğu için işgücüne katılmadığını ifade etti. Geriye kalan 4 milyon emeklinin de iş aradığını söyleyen Sarı, "Sosyal Güvenlik Mevzuatı'nda 2000’li yıllarda yapılan değişiklikler ve özellikle 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çalışanlar yanında emeklileri de oldukça olumsuz etkiledi. Emekliliğe erişim hakkı 2008 yılından sonra daha da zorlaştı. Emeklilik yaşı yükseldi, emekli aylığı elde etme koşulları ağırlaştı ve emekli aylıkları düşmeye başladı. Emekliler 2000’li yıllarda giderek daha fazla ekonomik sıkıntı çekmeye başladı. Aynı koşullarda fakat farklı zamanlarda emekli olanların aylıkları arasında büyük eşitsizlik ortaya çıktı" şeklinde devam etti.

Aylıklar düşüyor

2000'li yıllardan itibaren emekli aylıklarının net asgari ücrete göre giderek düştüğünü ifade eden Sarı, şu ifadeleri kullandı: "2002 yılında net asgari emekli aylığı ile asgari ücret arasındaki oran yüzde 132 iken, 2017 yılında bu oran yüzde 96’ya düşmüştür. 2002 yılından itibaren net emekli aylığı asgari ücret altına gerilemiştir. Bu düşüşün temel nedeni, emekli aylığı güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı ve alt sınırlara ilişkin değişikliklerdir. Emekli aylıkları milli gelire göre de gerileme yaşıyor. 2002’yi esas alırsak emekli aylıkları milli gelire göre yüzde 34 oranında geriledi. İktidar döneminde emekli aylığı, milli gelir artışının ve ülke ekonomisinin büyümesinin gerisinde kaldı. Emekli aylıklarının 2000’li yıllardan itibaren milli gelir içindeki payı azalmıştır. Emekli aylıklarının milli gelir karşısındaki kaybı yüzde 35’e yaklaştı."