Fazla bilim kurgu kitabı okuyup fazla füturistik film izlemek, fakir ve orta gelir seviyesindeki insanların hayatına biraz daha paronayaklık, biraz daha hayalcilik katar. Veya kendini süper kahraman sanıp çukurların yanından yerine üstünden atlamaya çalışmak gibi basit diyebileceğimiz etkiler ile sınırlı kalır. Açıkçası bu kişisel değişimlerin de çoğu durumda kimseye de bir zararı yoktur.

Ama isminiz Elon Musk ise onun okuduğu ve izlediği bilim kurgu kitapları veya filmleri tüm insanlığı maalesef derinden etkiliyor. Teknoloji meraklısı olarak gelişmeleri takip etmeyi seviyorum. Ama bazı şeylerin filmlerde kalmasının daha iyi olacağını düşünmüyor da değilim. Elon Musk’ın klişe bilim kurgu filmlerindeki uçuk kaçık, en sonunda da bu dünya böyle iyi değil, bakın şimdi ne deneyeceğim deyip, evrenin sonunu getirmeye çalışan deli bilim adamı tiplemesine dönüşmesini izlemekte benim için dahi korkutucu olmaya başladı.

Bu hafta sayın Musk’ın son sürprizi inan beynini tv kumandası yapabilir miyiz deneyi oldu. Neuralink isimli teknoloji şirketinin beyin çipi projesini bu hafta tanıtan Elon Musk yine tüm gündemi değiştirmeyi başardı. Her sene hatta her ay yeni bir icat ile karşımıza çıkan Musk, bu sefer insanların beynine çip takıp internete bağlı tüm her şeyi düşünce gücü ile kontrol etmeyi vaat etti.

Bu fikir Elon Musk hakkında iki keskin görüşün ayrımını da derinleştirdi. Elon Musk hakkında birçok kişi ve grup 21. Yüzyılın yeni Tesla’sı olduğunu söylerken bir diğer grup ise dünyanın sonunu getirmek için gizliden gizliye çalışan deli dahi biri olduğuna inanıyor. 

Benim görüşüm ise daha basit. Adam eğleniyor. Eğer bir anda çok paranız olsaydı, elbette önceki fakir yaşamınızda yaşadığınız hayat zenginliğinizi de etkileyecektir. Müzik seven biri olsaydınız muhtemelen 150-200 odalı bir malikane alıp video kliplerde olduğu gibi içine aslan, kaplan koymaya çalışırdınız. Ama aklı durmayan bir yazılımcı iseniz ve PayPal’ı kurup iyi bir fiyata da satıp zengin olduysanız, banyoya koyacağınız birkaç aslan ve kaplan sizi oyalamaya yetmeyecektir. Muhtemelen ki siz de Elon Musk gibi, “hadi ne kadar uçuk fikir varsa uygulayalım” deyip onlarca teknoloji firması satın alır veya kurmaya başlardınız. Elbette vitrindeki amaç insanlığın iyiliği olabilir ama derindeki amaç sürekli çalışan beyninizi oyalayacak ve eğlendirecek aktiviteler bulmaya çalışmaktır.

İnsan beynine çip takma aktivitesinin sonuçları tartışıladursun ben Musk’ın gelecek fikirlerinden daha endişe eden gruba yavaş yavaş dahil olmaya başladım. İşin açıkçası Musk’ın insanlık iyiliği boyutu ile ilgili olmadığına da daha çok emin olmaya başladım. Amaç sadece ilginç olmak. Bir çipi beynine entegre etmeye kaç gönüllü bulabilirsiniz ki, bu durumu incelemeye değer bulalım. Google kurucuları da insanlığa buna benzer birkaç deneyim yaşattılar. Sonuç anlamsız bir para harcama kaleminden başka bir şey olmadı. Hatırlarsanız Google bir ara herkese, çevredeki ve internetteki her şeyi haber veren bir gözlük satmaya çalıştı. Birkaç moda meraklısı dışında alıp o gözlüğü dahi kimse merak edip takmadı. Beyin çipinin de sıradan halk için anlamı bu olacaktır.

Fakat bu teknoloji bir şekilde istenilen düzeyde geliştirilebilirse uluslararası düzeyde ilk müşterileri ABD ordusu olur. Askerlerini birer robota dönüştürmeye pek meraklı bir ülke olarak böyle bir beyin çipi generallerin hayallerini süslüyordur.

Yani tüm bu şaşa ve fantezi işlerin haber bombardımanı içinde hala beklentim, insanların hayatını kurtaracak işlerin yapılması veya ürünlerin ortaya çıkması. Ama bu beklentimin Elon Musk tarafından gerçekleştirilmeyeceği çok açık. Elektrikli otomobiller için elbette kendisine teşekkür ederiz. Elbette böyle bir çevreci hareketten sonra dünyanın en büyük roketlerini yapıp küresel ısınmayı tavan yaptıracak ve ozon tabakasını eleğe çevirecek roketler yapmaya kalkmasa daha iyi olabilirdi. Olsun. Denemedi demeyelim.

Yine de keşke dünyayı oyun parkı gibi gören zenginler yerine sıradan hayatları kurtarmaya ve geliştirmeye adamış kişiler zengin olsa. Fakat bu maalesef mümkün olmayacak. Çünkü kendinizden başkasını daha çok düşünüyorsanız büyük yüzde ile fakirsinizdir ve muhtemelen de uzun süre fakir kalacaksınızdır. Yine de böyle biri iseniz mutlu olmak içinde şımarık çocuklar gibi sürekli yeni bir şeyler aramanıza da gerek yoktur. O yüzden sağlıklı ve mutlu günler dilerim.