Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, 26-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında Fuarizmir'de gerçekleştirilen 'Olivtech 10. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı' ile eş zamanlı olarak bir alım heyeti organizasyonu düzenlendi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, alım heyeti kapsamında Bulgaristan, Irak ve Moldova'dan ithalatçılarla, Türk firmalarını bir araya getirdiklerini söyledi. Türkiye'nin ilk zeytin ve zeytinyağı fuarı olan Olivtech Fuarı'nın Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı ihracatına yeni pazarlar kazandırmaya devam ettiğine dikkati çeken Er, 2021/22 sezonunun ilk yarısında zeytinyağı sektörünün 32 bin 312 ton zeytinyağı ihracatı karşılığı 107 milyon 332 bin dolar dövizi Türkiye'ye kazandırdığını söyledi. Geçen sezonun aynı döneminde 22 bin 719 ton zeytinyağı ihracatı karşılığı 63 milyon 286 bin dolarlık ihracata imza attıklarına dikkati çeken Er, "Zeytinyağı ihracatımız miktar bazında yüzde 42, döviz bazında yüzde 70 artış gösterdi. Zeytinyağımızı dolar bazında yüzde 19 daha katma değerli ihraç etmeyi başardık. Son 1 yıl içinde iki kez dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasak sürecinde bu başarı daha da anlamlı" diye konuştu.



"Olivtech Fuarı'nı maalesef ihracat yasağı gölgesi altında gerçekleştirdik" diye değerlendirmede bulunan Er, şöyle devam etti: "İkili görüşmelerde pek çok alıcının, 5 kilogram üzeri ambalajlarda zeytinyağı tedariği konusunda mecburen farklı ülkelere yönelmekte olduklarını gördük. Söz konusu kısıtlama nedeniyle mevcut müşterilerimizi diğer üretici ülkelere kaptırmaya başladık. Kısıtlama, devam etmesi durumunda, Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun vadede ihracat pazarlarımızın telafisi olmayan bir şekilde kaybına neden olacak ve üreticisinden-ihracatçısına bütün sektöre çok büyük zarar verecek. Söz konusu kısıtlama uygulamasını son derece yanlış buluyor ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesi yönündeki talebimizi yineliyoruz."

Yasaklar ve kısıtlamalar yerine asıl önem verilmesi gereken konunun verimlilik olduğuna dikkati çeken Davut EZZİB Başkanı Davut Er, "Türkiye'nin zeytin ağacı varlığı 190 milyon seviyelerine ulaşmış olmasına karşın üretimde henüz beklediğimiz artışı yakalayamadık. İhracatı önleyerek değil hangi yöntemlerle üretimi arttırırız, bu konuda çözüm yolları aranmalı ve formüller geliştirilmeli" dedi.

'SOFRALIK ZEYTİN İHRACATI 100 BİN TONA KOŞUYOR'
Türkiye'nin 2021/22 sezonu sofralık zeytin ihracatının geçen 1 Ekim'de başladığını hatırlatan Er, "Sofralık zeytin ihracatında da başarılı bir sezon geçiriyoruz. Sofralık zeytin ihracatımız 72 bin tona ulaşırken, döviz getirisi 113 milyon dolar oldu. Sofralık zeytin ihracatında bu yıl ilk kez 100 bin tonu aşacağız" dilye konuştu. (DHA)