Haber / Murat ERVİN

Artan enflasyon ve arka arkaya gelen zamlar nedeniyle çalışanlar ay sonunu getirmenin derdine düşerken, üst gelir grubuna dahil olan iş insanları şimdiden Ramazan Bayramı tatilinde otel araştırmaya başladı. Bu yıl arife gününün 2 Mayıs pazartesiye denk gelmesi, bayramın da hafta sonuyla birleştirilerek 7 veya 9 güne uzatılması ihtimalini değerlendiren İstanbul, Ankara ve Bursalı iş insanlarının önemli bir kısma Çeşme'deki otellerde rezervasyonlarını yaptırmaya başladı.

İŞÇİLER ÇALIŞMAYA

Bayrama henüz 15 gün varken 2 kişinin 3 gecelik bayram konaklaması fiyatı Çeşme'de 41 bin liraya kadar çıktı. Bu rakamın hükümetin hafta sonunu da bayramla birleştirmesini açıklaması halinde çok daha yukarılara çıkacağı belirtildi. Diğer yandan bayramda üretime devam eden fabrika ve hizmet sektöründeki çalışanlar ise tercihini çalışmaktan yana kullanacak. Asgari ücretle ay sonunu  getirmekte zorlanan işçiler, 3 günlük bayramda çift yevmiye almak için işyerinin yolunu tutacak; bayram ziyaretini ise akşamları yapacak.

'SÖMÜRÜ SİSTEMİNİN SONUCU'

DİSK Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, Türkiye'deki geçim zorluğu ve ücretler nedeniyle işçilerin ayakta kalmak için bayramda bile çalışmak zorunda olduğunu söyledi. Çeltek, “Kapitalist sistemde zenginler parasına para katıp en lüks yerlerde tatilini geçirirken işçi sınıfı ise ailesinden ayrı ve çalışarak bayramı geçirmekte. Şu anda olağanüstü artan enflasyonda eriyen maaşlar ve alınan ücretler ortada. Çalışanlar ise bayramın artık ne olduğunu bile hatırlamıyor. Sırf ailesinin, evladının geçimini sağlamak için işyerinin yolunu tutuyor” dedi. İşçinin çift yevmiye alarak kazancını biraz daha artırmak derdinde olduğunu vurgulayan Çeltek, “Bu haksız rekabetin, sömürü sisteminin ve adaletsiz vergi sisteminin yansımasını patronların bir asgari ücrete denk gelen parayı tek gece için otellere ödemesinden de anlıyoruz. Metal sektöründe de özellikle Avrupa'ya yönelik üretim yapan fabrikalarda işçiler çalışmaya devam edecektir” diye konuştu.

1 GECE 1 KİŞİ 4 BİN TL

Destination İzmir Başkanı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan ise korona sürecinin bitme noktasına yaklaşmasıyla, yaklaşık 2 yıldır tatil yapamayan vatandaşların otellere ilgisinin tekrar arttığını açıkladı. Otellerin bayramla birlikte sezonu açacağını vurgulayan Tercan, “Otellerimizde şu an doluluk oranı yüzde 60 seviyesinde. Arife gününe kadar yüzde 90 doluluğa ulaşılacaktır. Çeşme ve Alaçatı'da yatak sayısı Bodrum, Antalya ve Marmaris'e oranla daha az ve bu nedenle fiyatlar da nispeten yüksek olabiliyor. İstanbul, Ankara ve Bursa ağırlıklı olarak gelen rezervasyonlar genellikle Çeşme, Alaçatı, Foça ve Kuşadası'na ilgi her zamanki gibi yoğun. Çeşme'de 2 yıldızlı bir otelde tek kişinin geceliği 500 liradan başlarken 4 bin liraya kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.

'AÇIKLAMAYI BEKLİYORLAR'

Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Necat Çelikok da, Alaçatı'daki otellerin yüzde 30 civarındaki doluluk oranlarının, hükümetin yapacağı açıklama sonrası hızla yükseleceğine inandığını söyledi. Çelikok şöyle konuştu: “Bayram pazartesi, salı ve çarşambaya denk geliyor. Eğer bayram öncesi ve sonrasındaki hafta sonu tatilleriyle birleştirilirse vatandaş da planlarını ona göre yapacak. Bu açıklama henüz yapılmadığı için rezervasyonlar nispeten düşük kaldı. Çeşme ve Alaçatı'da herşey dahil sistemi uygulanmadığı için çevre esnafının işleri de tatil boyunca artacak. Sadece oteller değil yeme-içme, ulaşım sektörü ve diğer sosyal etkinlikler de yoğun ilgi görecek.”


3 GECEYE 18 BİN TL

Tolga Gencer (TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi): Türkiye'de rezervasyonlar genelde son 10 gün içinde yapılır. Bu nedenle bayram arifesine geldiğimizde otellerin doluluk oranının yüzde 90'lara ulaşacağını tahmin ediyoruz. İzmirliler daha çok güneye, Marmaris ve Bodrum'a giderken Çeşme'yi de ağırlıklı olarak İstanbullular tercih ediyor. Şu an itibariyle 5 yıldızlı otellerin geceliği kişi başı 3 bin liradan aşağı yok denebilecek kadar az. Eşiyle birlikte 3 gece 5 yıldızlı bir otelde bayramı geçirecek olan bir vatandaşın otele ödeyeceği ücret en az 18 bin TL civarında.