Haber / Murat ERVİN

Son 1 yılda 2 kattan fazla zamlanan elektrik, doğalgaz, gıda ürünleri ve elektronik ürünler, alım gücü kaybolan vatandaşı hem üretici hem tamirci hem de mucit yaptı. Maliyetleri azaltırken lezzetinde de çok ödün vermek istemeyen vatandaşlar ile evde eşyası bozulanlar soluğu internetteki videolarda alıyor.

'YALANCI' YEDİK 'BOŞ' VERDİK

Milyonlarca kişi tarafından izlenen bu videolarda 1 litre süt, nişasta, tuz, tereyağı ve 250 gram kaşar peynirini kullanarak 1.5 kiloya yakın 'yalancı' kaşar peynirinin yanı sıra kıymasız yalancı köfte ve etsiz yalancı sucuk gibi ürünler gerçeğinin ortalama 5'te 1'i fiyatına yapılıyor. Çalıştığı için öğle yemeğini dışarda yemek zorunda kalanlar ise 3 liralık tam simidin yarısını, içinde hiç bir şey bulunmayan boş tost veya gözleme ile karnını doyururken akşam evine tatlı olarak gerçeğinin 6'da 1'i fiyatına satılan içi boş baklavayı götürüyor. Böylece evinde 'yalancı' ürün tüketen çalışan dışarıda da 'boş' yiyerek gününü tamamlıyor hediye olarak boş baklava alıyor.

MAZOTUNU EVDE YAP

Ayrıca klima, beyaz eşya, kombi tamirinin yanı sıra elektrik ve sıhhi tesisat sorunları için servis veya ustalara verecek parası olmayanların adresi, bu cihazların tamirine ve bakımına dair videolar oluyor. Örneğin klimanın iç ünitesinin normal hava üflerken dış ünitesinin hiç bir şekilde çalışmaması halinde hangi parçanın değişmesi gerektiğinden kombiye nasıl hava basılacağına ve tesisatın nasıl yenileneceğine kadar her türlü çözüm bu videolarda anlatılıyor. Litresi 20 liraya yaklaşan mazotun de evde etil alkol, kullanılmış yağ ve sodyum hidroksit kullanılarak nasıl yapılacağı en çok izlenen videolar arasında bulunuyor.

PAHALILIK SAHTEYE İTİYOR

Vatandaş evinde benzer ürünü ucuza yapmaya çalışırken, merdiven altı üretim yapan kimi firmalar da tağşiş veya sağlığa zararlı ürünleri daha ucuza mal edip satıyor. Tarım Bakanlığı Mart ayında yaptığı denetim ve analizlerde taklit veya tağşiş yapılan, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar ile çikolataların yer aldığı 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuna duyurdu. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, sırf ucuza mal etmek için halkın sağlığıyla oynandığını kaydetti.

'HASTALIKLAR ÇIKABİLİR'

Fiyatlar yükseldikçe taklit ve tağşiş ürünlerin de artacağını vurgulayan Koçal, “Vatandaş hayat pahalılığı nedeniyle ya gramla alışverişini yapacak ya da içeriği denetimden uzak ucuz merdiven altı ürünlere yönelecek. Bilmeden bu ürünleri kullanan tüketiciler ise ilerleyen yıllarda belki de önüne geçilemeyen bir çok hastalığa maruz kalacak. Çocuklarımızın geleceği açısından en önemli tehlike bu. Bugün ne yazık ki tüketicinin ekonomik hakları değil şirketlerin ekonomik çıkarları korunuyor” dedi. Etkin ve etkili denetimle tüketicilerin sağlıklı, ekonomik ve besin değeri yüksek gıdaya ulaşmasının önünün açılmasını isteyen Koçal, rafların dolu olmasının bir şey ifade etmediğini önemli olanın o raflardaki ürünleri alabilecek gelire ulaşmak olduğunu vurguladı.