Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Aydın Buğra İlter, elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğal gazın fiyatına yüzde 49.5, elektrik fiyatına da sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 oranında zam yapılmasının sanayiciyi olumsuz etkileyebileceğini değerlendirdi.

Zam Uygulaması Sanayicimizin Rekabetçiliğini Etkileyecektir


İlter, “Bugün açıklanan Temmuz ayı ihracat rakamları Türkiye ekonomisi açısından ümit vericidir. Bununla birlikte, eli her zaman taşın altında olan sanayicimiz ve ihracatçımız, uluslararası arenada zorlu ve rekabetçi koşullar ile fedakârca mücadele verirken, enerji maliyetlerinin yükselişi sanayicimizi zorlayacaktır. Gelecek hedefleri büyük olan Türkiye’nin bu hedeflerine ulaşmasının yolu üretim ekonomisini güçlendirmekten geçerken, zam uygulaması sanayici ve ihracatçımızın uluslararası piyasalardaki rekabetçiliğini olumsuz etkileyebilecektir” dedi.

bugra-ilter

Döviz ve Petrol Fiyatlarına Karşı Hassasiyeti Azaltabilmek için Yenilenebilir Enerjiyi Gündemin Üst Sıralarına Taşımalıyız


Zamların sanayi ve ihracata olası etkilerine dikkat çeken EGİAD Başkanı İlter, maliyetler ve rekabetçilik açısından zor bir sürecin iş dünyasını beklediğine vurgu yaptı. Enerjinin sanayinin bel kemiği olduğuna işaret eden İlter, petrole bağlılığı ve dövize karşı hassasiyeti azaltabilmek için, enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin payının arttırılması gerektiğini ifade etti. Sanayicinin hammadde ve maliyet artışı yaşadığı bir süreçte, elektrik fiyat artışının maliyetleri daha da artıracağını vurgulayan İlter, “Yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırım, kendi enerji bağımsızlığımızı kazanmamız, enerji güvenliğimizi artırmamız demektir. Enerji için dışarıya ödediğimiz paranın cebimizde kalması demektir. Bu açıdan bakıldığında yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirme zarureti doğmaktadır. Petrol fiyatları ve dövizde yaşanan artışlar Türkiye olarak enerji kaynaklarımızı farklılaştırmamız gereğini bizlere tekrar hatırlatmaktadır. Yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırım yapmalıyız. Enerji güvenliğimiz açısından, sanayinin geleceği açısından şart hale gelmiştir” dedi.