TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı Başkanı Ayşegül İldeniz, İzmirli genç girişimcilere şu tavsiyeyi verdi: “Varolan bir iş modelini yüzde 2000 geliştireceğiniz şeylerin peşinden koşun”

HABER: Sinan KESKİN

İzmir Ticaret Odası'nın “Girişimcilik, İnovasyon ve Yönetim Sohbetleri”nin konuğu; 2015'te Fast Company tarafından dünyanın ilk 100 en yaratıcı kişisinden biri, 2014'te Amerika’nın en etkili Türk kadınlarından biri, 2006'da Dünya Gazetesi tarafından Türkiye’nin en başarılı iş kadını seçilen; Eczacıbaşı Holding, Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya şirketlerinin Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı’nın Başkanı Ayşegül İldeniz oldu. İZTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri'nin yönettiği konferansta konuşan İldeniz, genç girişimcilere şöyle seslendi:

“Gençler bana gelip, şöyle bir iş kuracağız ne dersiniz diyorlar. Onlara soruyorum varolan bir iş modelini yüzde 10-15 mi iyileştireceksiniz, yoksa yüzde 2000 mi iyileştireceksiniz. Eğer birincisi ise boşverin hiç girmeyin o işe, yüzde 2000 geliştireceğiniz şeyleri düşünün ve sadece onların peşinden koşun diyorum. Çünkü dünyanın birçok yerinde bunun derdinde olan milyonlarca genç var. Biz Türkiye'de ah vah deyip hep beraber Silikon Vadisi'ne taşınacak değiliz. Kendimize benzemeyen, bizim gibi düşünmeyen insanları bulmamız, ekibe dahil etmemiz lazım. Ben böyle gördüm, bundan sonra da böyle gidecek diyorsanız en büyük tehlike bu. Çünkü bu düşünce tarzıyla ancak yüzde 5-10-20 büyüyebilirsiniz, şirketi 8 katına çıkaramazsınız. 8 katına çıkarmak için sizin görmediğiniz şeyleri gören insanlara ihtiyacınız var. Beyninizdeki duvarları yıkmanız lazım.”


İZTO GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ


Konferansın açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ise, “Oda olarak kurucusu olduğumuz Embryoniks Teknoloji Ticaret ve Sanayi A.Ş. firmasının mevcut sermayesi üzerinden inovatif projelere 'melek yatırım' yapmak üzere 'İzmir Proje Pazarı' etkinliğimiz başlatıldı. Proje başvuruları alındı, değerlendirme süreci devam ediyor. Bunları yaparken en büyük arzumuz İzmir'den başarı hikayeleri çıkarmak. Odamızın kurucusu olduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde yer alan Teknoloji Transfer Ofisi, ayrıca girişimcilerin Ar-Ge projeleri için devrede olan İzmir Bilimpark ile işbirliği halindeyiz. Oda-Üniversite-Teknopark olarak bir arada, yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Dev bir projeyi daha hayata geçirmeyi hazırlanıyoruz. Odamız Eski Hizmet Binaları'nda 'Girişimcilik Merkezi' kurmayı planlıyoruz. Çünkü, inovasyon ve girişimciliğin İzmir'de önünün açılması önem verdiğimiz en büyük projelerimiz arasında. Genç girişimcilerle yatırımcıları aynı çatı altında bir araya getirecek, yaşayan bir merkez kuracağız” dedi.