Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, mektup gönderdiği üyelerini ekonomideki son gelişmeler hakkında bilgilendirerek, bazı önerilerde bulundu.

Mektubunda, son iki haftada yaşananları özetleyen Yorgancılar, "Küresel ekonomideki gelişmeler, jeopolitik riskler, gelişen ekonomilerde yaşanan sorunlar, ABD ile karşılıklı yaptırım boyutuna ulaşan kriz, makroekonomik dengelerimizdeki bozulma ile birleşince son 15 gündür bir döviz türbülansının içine çekildik. Uluslararası yatırımcıların manipülasyonları da buna eklendiğinde, dolar kuru suni bir şekilde 7 seviyelerini aşsa da, devletimizin aldığı önlemlerle 6 bandı etrafında iniş-çıkışlar yaşanmaktadır. Kuşkusuz bu yüksek dalgalanma en çok da sanayicilerimizi olumsuz etkilemektedir. Önlemlerin etkisini göstermesi, AB ülkelerinin destek açıklamalarının yansıması ve ABD ile gerginliğin bitmesi için belki biraz zamana ihtiyacımız olabilir. Üyelerimizden aldığımız geri bildirimlerde bu sürece ilişkin tedirginliğin devam ettiğini görmekteyiz. Türk sanayicileri olarak, krizlere karşı her zaman yelkenimizi açmayı bildik. Ancak, bu süreçte çok daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Çünkü, ABD bugün Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarını hiçe sayarak, küresel ticarete yön vermeye çalışmaktadır" dedi.

Yorgancılar, mektubun devamında, bu süreçte üyelerin menfaatine olacak bazı önerilerde de bulunarak şöyle dedi:

"Bugünkü ortamda arz talep dengesinin önemi, nakit akışının gözden geçirilmesi, satın almalarda olabilecek maliyet artışlarının sağlıklı değerlendirilmesi, ihracata ve alternatif pazarlara ağırlık verilmesi, stok kontrollerinin iyi planlanması, ticari alacak sigortası yaptırılması ve en önemlisi de her ortamda dile getirdiğim döviz girdisi kadar döviz borcunda bulunulması, dengenin korunması hepimizin ortak menfaatine olacaktır. Sizlerin de bu süreçte kamuda, bankalarda veya piyasada yaşadığınız sorunları bizimle paylaşmanızı rica ediyor, bu süreci en az hasarla sağduyu içerisinde planlı bir şekilde atlatmayı, bizimle iletişim halinde olmanızı arzu ediyorum." DHA