Haber/ Murat ERVİN

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) pandemi nedeniyle ara verdiği fiziki meclis toplantısını 22 ay sonra ilk kez gerçekleştirdi. Çiğli’deki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde Nedim Uysal Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi konferans salonunda yapılan toplantıda ekonomik gelişmeler ele alındı. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, pandemide her şeyin yoluna konulduğu bir ortamda yeni mutasyonlarla karşılaşılmasının endişe verici olduğunu söyledi.

‘BU SİSTEM YÜRÜMEZ’

Önümüzdeki ay asgari ücrette zam oranlarının belli olacağını kaydeden Ender Yorgancılar, “Çalışanlara bu zammı yaparlarken baz olarak hangi oranın alacağını bilmiyoruz. Yani ÜFE mi, TÜFE’ye mi yoksa yeniden değerleme oranı mı belirleyici olacak? Asgari ücrette yeni rakamı belirlerken çalışan kesimin hakkı yenmemeli enflasyona ezdirilmemeli. Çünkü bir kısım zengin olup tok gezerken diğer kesim aç ve borçlu olması halinde bu sistem yürümez” ifadelerini kullandı.

‘ENFLASYON İTHAL EDİYORUZ’

Ekonomide öngörülemeyen bir sürece girildiğini vurgulayan Yorgancılar, “Ekonomik gelişmeler nedeniyle maliyetler artacak. Örneğin daha önce konteyner fiyatları 2 bin 500 dolar iken şimdi 12 bin 500 dolarlara çıktı. Verilen siparişler bile Uzakdoğu’dan 8 ay sonra gönderilebiliyor” diye konuştu. Türkiye’de yapılan üretimin büyük oranda ithal hammaddeye bağlı olduğunu sözlerine ekleyen Yorgancılar, “Ülkemizde bir üründe yerlilik oranı yüzde 9 civarında. Bu nedenle döviz her arttığında fiyatlar da çıkıyor ve enflasyonu da ithal etmiş oluyoruz. Maliyet arttıkça bu da piyasaya yansıyor ve satın alma gücü de azaldığı için enflasyona neden oluyor” dedi.

‘İKİSİ DE DÜŞMELİ’

Cumhurbaşkanının faizlerin düşmesi fikrine katıldığını vurgulayan Yorgancılar şöyle konuştu: “Bu yüksek faizle yatırım yapılamaz ama biz düşük faizin yanında düşük enflasyonu da becerebilirsek başarılı oluruz. Yani faiz oranı yüzde 9 veya 10 olsa yatırım patlar ama bu sürede sanayicimiz ‘2 ay sonra döviz ne olacak’ diye düşünmemeli. Diğer yandan dövizin artmasıyla şirketlerin değeri azaldı.”

ÇÖZÜM İÇİN 9 ÖNERİ

1- Döviz kurundaki volidate kontrol altına alınmalı

2- Enflasyon düşürülmeli

3- Hammadde özel veya kamu tarafından üretilsin

4- Sanayiciye uygun enerji fiyatı belirlensin

5- Yurtiçindeki tedarikçi firmalar desteklensin

6- Stok yapılmasına karşın denetimler artırılması

7- Gıdada KDV indirimi geçici bir süre yüzde 1 olsun

8- Çiftçilerin ihtiyaçları doğrultusunda somut desteklensin

9- Asgari ücret vergi dışı kalmalı

DEĞERİ AYAKLAR ALTINDA

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise asıl kara kışın ekonomi ve toplum yaşamında olduğunu belirtti. Tamamen kontrolden çıkan çetin bir kur krizin kaçınılmaz olduğunu açıklayan Esen, “Lira’daki değer kaybı maliyetlerimizi arttırıyor. Bu da yeni yatırım ve istihdamları imkansız hale getiriyor. 23 Kasım’da yaşananlar içimizi acıttı. Bir ülke bu kadar parasının ayaklar altına düşüremezdi” dedi. Ekonomide açılan yaraların nasıl sarılacağının bilinmediğini aktaran Esen, “Artık biran önce bu kısır döngüden kurtulmamız gerek. Bir tarafta dijital dönüşüm ve iklim krizinden bahsederken diğer taraftan kur krizi ve ağır enflasyonla yüzleşmek akıl dışı oluyor” diye konuştu.