Haber/ Gökçe ADAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yüksek katma değerli ürünlerin, yerli imkân ve kabiliyetlerle üretiminin amaçlandığı Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın ilk bilgilendirme toplantısı, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) gerçekleştirildi. Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin gelecekte teknolojiye yapacağı yatırım ve elde edeceği katma değerler üzerine konuşuldu.

Aralık'ta görücüye çıkacak

Aralık ayında yerli otomobilin kamuoyuna tanıtılacağını söyleyen Kacır, "Pek çok sektörde önümüzdeki dönemde bu fırsatları kovaladığımız ve başlattığımız girişimlerle bu fırsatlarla küresel potansiyel taşıyan bir dönemi önümüzdeki dönemde yaşayacağız. Örneğin, Türkiye’nin otomobil projesine bu gözle yaklaşıyoruz. Türkiye yerli marka otomobilini üretiyor. Halihazırda hummalı bir çalışma bu alanda sürdürülüyor. 100’e yakın araştırma geliştirme personeli bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Aralık'ta prototipini görmüş olacağız. Biz bu projeye sadece bir otomobil geliştirme projesi olarak bakmıyoruz.Mobilite sektöründe ortaya çıkan gelişmelerin bize sunduğu fırsatları değerlendireceğimiz bir proje olarak yaklaşıyoruz” diye konuştu.

AR-GE’yi ticarileştirmeliyiz

Türkiye’nin güçlü bir teknolojik ekosisteme sahip olduğunu söyleyen Kacır, bu alanda yapılan yatırımlara değindi. Son 15 yılda 80’den fazla Tekno-Park inşa edildiğini ve 5 binden fazla Tekno-Park şirketinin çalıştığını söyleyen Kacır, şöyle devam etti: “Bu şirketler 30 binden fazla AR-GE projesini tamamladı, 9 binden fazlasını ise sürdürüyor. Hali hazırda bin 500’ün üzerinde AR-GE ve tasarım merkezimiz var. Bu noktalardan 150 binden fazla personel istihdam ediliyor. Yüksek teknolojinin, ihracatımızın içindeki payı istediğimiz noktada olmasa da 5 milyar dolar civarına ulaştı. 2006’da GSMH’dan Ar-Ge’ye ayrılan pay yüzde 0.5 idi. Aynı yıl personel sayımız 54 bin iken bugün 154 bine çıktı. Ancak bu çıktıların daha fazla ticarileşmesine odaklanmayız.”

Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi kapsamında kamu desteklerinin katma değer üretebilecek firmalara yöneltileceğini vurguladı.

Sanayici zorlanıyor

Atatürk OSB Yönetim Kurulu Başkanı Uğurtaş, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi'nin sanayi sektöründeki öneminden bahsederek, "Türk sermayesinin yüzde 99'u KOBİ'lerden oluşuyor. Her geçen gün sanayicinin krediye ulaşmayı güçleşiyor. Büyük firmalar krediye kolay ulaşırken, küçük sanayi firmalarının krediye ulaşıp kendini döndürmesi zorlaşıyor. Bu yüzden bu programı önemsiyoruz" dedi.