Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe'de düzenlenen toplantıda 'Yeni Ekonomik Model'in çerçevesini açıklıyor.


İstişare toplantıları çerçevesinde kurgulanan Yeni Ekonomi Modeli'ne ilişkin çerçeve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

'Yeni Ekonomi Modeli'nin açıklandığı toplantıya İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası başta olmak üzere birçok oda ve birlik başkanı, banka genel müdürleri, sektör temsilcileri ve aralarında önde gelen holdinglerin yönetim kurulu başkanları da katılım sağladı.

Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • 24 Haziran seçimleri bizim için çok önemliydi. Yeni bir sistem değişikliği sonrası yeni bir Türkiye'nin güçlü adımlarla ilerlemesi için yeni bir süreç başladı.

  • Esas konu bugünkü bu çerçevede baktığımızda Türkiye orta gelir grubundan üst gelir grubuna çıkması için nasıl bir yol çizmesi konusunda bir çok toplantılar yaptık. Bugün genel yol haritasının çerçevesinin çizeceğimiz bir toplantı olacak.

  • Öncelikle yeni kurulan bu bakanlıkta para ve maliye politikalarının tek bir şapkada bileşmesiyle çok daha etkin ve güçlü bir Bakanlık olacak. İcra fonksiyonlarını yerine getirirken çok daha etkin bir bakanlık olacak.


"Cumhuriyet tarihimizde ilk defa yeni bir sistem değişikliği sonrası Türkiye için yeni bir süreç başlattık. Yeni bir ekonomik yaklaşımının olacağını paylaşacağımızı bir çok ortamda ifade ettik. Türkiye son 16 yıllık Ak Parti döneminde ekonomik olarak bir üst lige çıktı çok başarılı bir süreç ortaya koydu.

Yeni dönemin yeni ekonomik anlayışı olacak. Tabi benim için çok heyecan verici bir gün. Yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı,

Tüm kurumlarıyla, detaylı stratejileriyle daha hızlı güçlü strateji ve politikalarıyla hedeflerine yürüyen bir süreci yaşayacağız. Kısa, çok kısa, orta ve uzun vadeli nasıl bir vizyonla ilerleyeceğimizi paylaşacağımız bir toplantı.

Gerek para gerek maliye politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle ve bu birleşmeye dayalı yapacağımız ahlaklı ve liyakatli şemsiyesini bir arada taşıyan yönetim kademesiyle çok daha etkin ve güçlü bir bakanlık olacak.

"KARARLI BİR YAKLAŞIM OLMALI"


İlk günden beri yaptığımız attığımız adımlarla ve ekonomik vizyonumuzla birlikte ve sislerle birlikte yolumuza devam edeceğiz. Tüm paydaşlar üzerinde ulusal ve uluslararası tüm paydaşların da içinde olduğu her bir adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacak.

Eylül ayında açıklayacağımız OVP (Güzel bir isim arıyoruz), bu programın detayları çok hızlı bir şekilde ortaya çıkacak. En önemli adımlardan bir tanesi kararlı bir yaklaşım olması. Yeni model olarak ortaya çıkan bu bakanlığın koordinasyonunda çok daha kararlı ve güçlü emin adımlarla yeni bir dönem başlayacak. Türkiye bir üst lige çıkmak zorundaysa bazı şeyleri değiştirmesi lazım.

Hergün yeni dinamiklerin şekillendiği bir süreçten geçiyoruz Bu manada çok daha sağlam bir temeli olacak. Bir diğer ayağı sürdürülebilir olacak. Berat Albayrak olsa da olmasa da dizayn ettiğimiz bu sistemin sürdürülebilir olması lazım. Bir sektöre, bir kişiye dayalı, hayır. En önemlisi katılımcı olacak. 81 milyon Türkiye büyük bir hedefe kitlenmişken 81 milyon katılımcı olacak. Mesele stratejik bir akılla yaklaşmaktan geçiyor."

"TÜRK LİRASININ GÜVENİNİ ARTIRACAĞIZ"


"Tüm piyasa paydaşlarıyla reel ekonomi,finansal ekonomi tüm paydaşlarla daha etkili iletişimi ortaya koymanız lazım. Kalıcı ve güçlü bir yapı noktasında bunlar olmazsa olmaz.

Değişime ayak uydurmak olmazsa olmaz olacak. Değişimden neyi kastediyoruz. Bu noktada baktığımızda piyasa ile güvenin sağlanmasından sonra diğer noktaya geçiyoruz. Gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak. Olması gereken politikalar üzerinde bu sürecin temelinden bahsedeceğiz. Sizin bu iletişim ve uzlaşmacı politikaların seçilmesi ile ilgili adımları attığınızda spekülasyonların ekonomimize etkisini göreceğiz. Çok daha etkin bir süreç ortaya koyacağız. Türk Liramızın güveninin artırılması. Etkileri güçlü ve etkin bir şekilde yöneteceğiz.

"MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞI KRİTİK ESASLARDAN BİRİ"


Gelişmekte olan piyasalar üzerinde etkin bir süreç ortaya koyduk. Üçüncüsü para politikalarının tam bağımsızlığını sağlamak. Tam bağımsızlığı konusu bundan sonra devam etmesi gereken bir konu. Tüm bu çerçeveye baktığımızda Merkez Bankasının bağımsızlığı çok kritik esaslardan bir tanesi.

Özellikle bankacılık kesimi başta olmak üzere finansal sektörünün güçlü mali bünyeleriyle devam etmesi noktasında finansal çalışmaların devam etmesi önemli. Bankacılık sektörü en temel sektörlerden bir tanesi olmaya devam edecek.

15 senede ciddi bir bütçe performansı ortaya koyan 16. yılında daha somut bir mali plan dairesinde çok daha güçlü bir disipline kavuşacak. Büyüyen ekonominin üreten ekonomi olmasıyla bu süreci devam ettirecek. Sıkı para ve mali politikalardan bahsediyoruz. Bu resim içerisinde sıkı para ve mali politika sürecini ortaya koyacağız. Bunlar koordineli olmadığında neler yaşandığını gördük."

2018-2019'DA İLK FAZIMIZI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ


Cari açık kaynaklı büyüme yerine etkin bir şekilde süreci yöneteceğimiz 2018 ve 2019'da gerçekleşecek ekonomide dengelenme dediğimiz birinci fazını yaşayacağımız bir sürece gireceğiz. Güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreçle 2018-2019 döneminde 1. fazı bitirip sürdürülebilir 2. faza geçecek 2020 ve 2021 yılında bitirerek, 3. faza ulaşacağız. Gerçek manasıyla başarıya ulaşması ve sürdürülebilir ekonomi için artı bir dediğimiz nitelikli insan gücü ve güçlü toplam fazını ortaya koyacağız.

Daha adaletli paylaşım dönemi hedefleniyor. Çok daha sıkı bir Maliye Bakanlığı göreceğiz. Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. İş ve yatırım ortamının cazibesini artıracak çok önemli bir 1,5 yıl olacak. Kamuda borçlanmalardaki kaynak çeşitliliği sağlanacak. Yeni bir süreç olacak. Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak tasarruf ve verimliliği sağlayacağız. Başladık ve etkin bir süreci yıl sonu rakamlarında göreceksiniz." DHA