İsveç otomotiv devi Volvo, 2020 yılının ikinci yarısında dünyanın farklı ülkelerinde görev yapan 4 bin 100 çalışanının işine son vereceğini açıkladı.

Volvo tarafından yapılan ve medyaya gönderilen açıklamada, Kovid-19 krizinin Volvo tekelinin pek çok pazarını kısa ve orta vadede olumsuz etkilediği belirtildi. Bu nedenle de bürolarda çalışan elemanlarını azaltmak zorunda kalacağını öne sürdü.

Volvo Genel Müdürü Martin Lundstedt, yaptığı yazılı açıklamada “Korona pandemisi ve ona karşı küresel mücadele önlemleri branşımızda ciddi bir pazarımızı ciddi olarak etkiledi” dedi. Volvo'nun koronavirüs salgınının getirdiği yeni koşullara adapte olması gerektiğini savundu.

İşten atılacakların 4 bin 100 kişiden yüzde 15’inin İsveç’teki tesis ve fabrikalarda çalışan büro elemanları olduğu belirtildi. Nisan ayında Volvo Cars da, İsveç'in Göteborg ve Skövde illerinde çalışan bin 300 büro çalışanının işine son vereceğini açıklamıştı.

20 Bin çalışanını izne ayırmış, milyarlarca kron destek almıştı

Mart ayı sonlarında Volvo, 20 bin çalışanı izne ayırmış ve devletten milyarlarca kronluk korona desteği alabilmek için hisse senetleri sahiplerine kar dağıtmayı durdurmuştu. Kısa çalışma uygulamasına geçirilen emekçilerin giderlerinin yarısı devlet tarafından karşılanmıştı.

Volvo'da örgütlü IF Metall Federasyonu, çalışanlarını işten atan şirketlere devlet yardımı yapılmasına karşı çıkmıştı.

IF Metall Federasyonu Toplu Sözleşme Sekreteri Veli-Pekka Saikkala, Scania, AB Volvo ve Volvo Cars'la sendikelerının kısa çalışma süreleriyle anlaşma yaptıklarını söylemiş ancak işverenlerin devletten yardım almalarına rağmen çalışanları işten atabilecekleri uyarısında bulunmuştu.