Haber/ Sinan KESKİN
Alman otomotiv devi Volkswagen 2 Ekim 2019 tarihinde Manisa'da 943.5 milyon TL sermayeli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. adı ile bir şirket kurmuş ve o dönemde yatırımın Manisa'ya yapılacağına yönelik açıklamalar kentte heyecan yaratmıştı. Manisa’da kurulması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araç üretim kapasitesine sahip olması ve yaklaşık dört bin kişilik istihdam yaratması öngörülüyordu. 2020 yılı sonunda yapımına başlanması planlanan fabrikanın 2022’de üretime geçmesi bekleniyordu. Söz konusu fabrikada, VW Passat ve Skoda Superb modellerinin üretilmesi öngörülmüştü. Ancak Volkswagen yatırım tarihini 4 kez erteledikten sonra Temmuz ayında yaptığı son açıklama ile Manisa yatırımının askıya alındığını duyurmuştu.

800 Milyon EURO

Manisa'ya yapacağı yatırımı askıya alan Volkswagen'in, Ford ile birlikte, ortak geliştirecekleri ticari araçların üretimi için Kocaeli'ne fabrika kuracağı ortaya çıktı. Henüz iki firma da resmen konuyu doğrulamasa da Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, fabrikanın zemin etüt çalışmalarının başladığını söyledi. Yatırımın yaklaşık 800 milyon euro olduğunu açıklayan Zeytinoğlu, “110 dönüm arazi üzerinde dev tesis kurulacak. Fabrikada zemin etüdü çalışmaları başladı. İskele ile fabrika arasındaki otopark bölümünde zemin iyileştirmeleri ve fore kazıklar çakılmaya başlandı" dedi. Pandemi nedeniyle bir süre ara verilen tesisin inşaat çalışmalarının hızlandığını anlatan Zeytinoğlu, şöyle konuştu: "İki dev şirket arasında yapılan anlaşma, Türkiye'deki en ciddi yatırımlardan biri olacak ve istihdama yüzde 20 katkı sağlayacak. Hem Kocaeli hem de Türkiye için büyük bir yatırım."

Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener de konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Şu anda 8 bin 500 kişinin çalıştığı Ford fabrikasında yeni tesislerin kurulması ile birlikte ilave 2 bin – 2 bin 500 arası istihdam sağlanır.”

Ford ile Volkswagen arasında, Ocak 2019'da ticari araçlar, elektrikli otomobiller ve otonom teknolojileri geliştirmek üzere anlaşmaya varılmıştı. Anlaşma kapsamında da iki markanın ortak platformda ticari araç geliştireceği ve bu araçların üretim yeri olarak da Türkiye'yi düşündükleri açıklanmıştı. 

Volkwagen'in Manisa takvimi

Alman şirket ilk olarak 2019 yılının ekim ayında Suriye’deki Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Türkiye’deki otomobil fabrikası yatırım planını ertelediğini açıklamıştı. Kasım sonunda bu kez Volkswagen CEO'su Herbert Diess, Manisa’ya fabrika açma planları konusunda, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekâtı'na dikkat çekerek, “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasını yapmış ve kararın ertelendiğini söylemişti. Aralık ayında yapılan açıklamada ise fabrika yatırım kararının 2020 Şubat ayında verileceği açıklanmıştı. Şubat ayında Reuters'e konuşan bir şirket yetkilisi, “Hala zamanımız var ve bu kararı kesinlikle yıl ortasına kadar verebiliriz” demişti. Son olarak ise Temmuz ayında şirketten bir açıklama daha gelmiş ve Manisa yatırımının askıya alındığını duyurulmuştu.

'Görüşmeler devam ediyor'

Öte yandan Ford, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama ile iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Açıklamada, "Basın-yayın organlarında, ana ortaklarımızdan Ford Motor Company ile Volkswagen AG tarafından ortak ticari araç üretiminin Kocaeli, Türkiye'de gerçekleştirileceği yönünde bazı haberler çıkmıştır. Konu hakkında Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasında 2018 yılından bu yana devam eden iş birliği planları kapsamında 1 tonluk orta ticari araç ortak üretim lokasyonuna ilişkin görüşmelerin halen devam ettiği bilinmektedir. Aynı zamanda, söz konusu yatırım projesi hakkında Şirketimiz ile Ford Motor Company arasında da görüşmeler devam etmekte olup, henüz konuya ilişkin olarak somut bir karar alınmamıştır" ifadesi yer aldı.