İTB çocuklar ile gençler arasında tarım ve doğaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla Toprak ve Çocuk projesini hayata geçirdi. Tarım, Doğa ve Çocuk Temalı Animasyon Filmi ve Senaryosu yarışmasına katılan 25 proje, İTB üyeleri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü Canlandırma Filmi Tasarımı Ana Sanat Dalı akademisyenlerinden oluşan kurul tarafından değerlendirildi. Tarım, Doğa ve Çocuk Temalı Animasyon Filmi ve Animasyon Film Senaryosu kategorilerinde düzenlenen ve birincilik ödülünün 5 bin 500, ikincilik ödülünün 3 bin, üçüncülük ödülünün 2 bin,  mansiyon ödülünün ise bin 500 TL olarak belirlendiği yarışmaya katılan eserler İTB Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, İTB Meclis Üyesi Sonnur Kırmızıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Faik Kartelli, araştırma görevlisi Cansu Karaman Cengiz, öğretim görevlileri Hakan Ergin ve Markus Berger'den oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

Çocuklar doğada vakit geçiriyor

Derece ve sergileme alan eserleri değerlendiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, çocukların doğadan uzak büyüdüğüne dikkat çekerek şöyle dedi:

"Çocuklar toprağın, suyun, havanın ve tarımın gelecek açısından öneminin çok da farkında değiller. Bu durumu değiştirmek için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı iş birliğinde 'Toprak ve Çocuk' programımızı hayata geçirdik. Çocuklara toprağın değerini anlatmak, daha sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek istiyoruz. Bu amaçla, ilköğretim öğrencileriyle doğada etkinlikler düzenliyoruz. Fidan dikiyoruz, domates topluyoruz, zeytin hasadına katılıyoruz, zeytinyağı sıkımı yaptırıyoruz, ayrıca çeşitli yarışmalar yapıyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile düzenlediğimiz animasyon film ve senaryosu yarışması ile birlikte projemizi gençlerimizin katkıları ile görsel ve içerik anlamında zenginleştirmek istedik. Proje faaliyetlerimizde kullanabileceğimiz oldukça renkli, etkileyici ve bilgilendirici çalışmalar ortaya çıktı. Gençlerimizin de projemize bu denli ilgi göstermesi bizlerin yarınlar adına umutlarını arttırıyor."

Jüri değerlendirmesi sonucunda Film Tasarımı Bölümü, Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Ana Sanat Dalı 4. sınıf öğrencisi Murat Can Yağbasan 'Kayıp Dostum Toprak' animasyon filmi ile birinciliğe layık görülürken, 3. sınıf öğrencisi Nurseli Şahin 'Umudun Tohumu' animasyon filmi ile ikinci, Necef Mengüverdi 'Çocuk ve Doğa' animasyon film senaryosu ile üçüncü, Merve Betül Karakuş 'Kuş Sütü' animasyon filmi ile dördüncülük ödülünün sahibi oldu. DHA