TürkAkım projesi resmen faaliyete geçti. Haliç Kongre Merkezi'ndeki törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov katıldı.

Törende kürsüye çıkan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TürkAkım'ın kara kısmını bir yıldan daha kısa bir sürede tamamlayarak vanaları açılmaya hazır hale getirildiğini ifade etti. Bakan Dönmez, TürkAkım, ülkemizi doğalgazın ilk alıcısı konumuna yükselterek transit riskleri de ortadan kaldıracağını vurguladı. Konuşmaların ardından Erdoğan ve Putin vanaları açarak projeyi resmen faaliyete geçirdi. Törenin açılışında proje hakkında bilgi veren Rusya Lideri Vladimir Putin “Devletlerimiz, halklarımız ve dünya halkları adına çalışmalara imza atıyoruz. İleri de daha da başarılı olacağız” dedi.

Gözyaşına izin yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuşmasında şunları söyledi: “Proje sayesinde 31.5 milyar metreküplük doğal gazın 15.75 milyar metreküpü aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan ülkemize ulaşacaktır. Böylece 15 milyon hanenin yıllık doğal gaz ihtiyacını da karşılamış olacağız” dedi. 'Doğu Akdeniz'de ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin hayata geçme şansı yoktur' diyen Erdoğan; İran'ın, ABD'nin Irak'taki iki üssünü vurmasıyla ilgili de konuştu. Erdoğan, “Müttefikimiz ABD ve komşumuz İran arasındaki gerilim sınıra ulaştı. Vesayet savaşının haline gelmesini istemiyoruz. Komşumuz Irak'taki insanlarının güvenliği de bizim vatandaşlarımız kadar önemlidir. Irak'ın torak bütünlüğü için büyük çaba harcadık. Irak'a her türlü destek verdik. Savaş tamtamlarının çaldığı bu kritik süreçte diplomasiyi kullanarak gerilimi düşürmeye çalışıyoruz. Bölgemiz zaten bitap düştü. Tüm taraflarla görüşüyoruz. Bölgesel olarak sancılı dönemden geçiyoruz. Bölgemizin kan ve gözyaşına boğulmasına izin vermeyeceğiz.