Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanların izniyle ilgili yazıyı imzalamasıyla, Kurban Bayramı tatili 9 güne çıktı. Ege'nin gözde turistlik kentleri Çeşme, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Kuşadası'ndaki sektör temsilcileri, bayram tatilinin uzatılmasını memnuniyetle karşılarken iç turizmin canlanacağını, yüzde 100'lük doluluk oranları beklediklerini, bölgenin hareketleneceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkartıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanlar, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak. Karar, Ege Bölgesi'ndeki turizmci ve esnafı mutlu etti. Bir süre önce turizmde hareketlilik getirebileceği gerekçesiyle Ramazan Bayramı tatilinin uzatılması için çağrı yapan bölgedeki turizm sektörü temsilcileri, isteklerinin karşılık bulmasıyla memnun oldu. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı (TÜROFED), Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "Ramazan Bayramı tatilini 4.5 günden 9 güne çıkaran Cumhurbaşkanlığı kararı tüm turizm sektörünü sevindirdi. Bu karar özellikle kamu çalışanlarının tatil planlarını gözden geçirmelerine yol açacak. Özellikle iç turizmi canlandıracak. Kararın açıklanmasıyla birlikte şimdiden rezervasyonlar hareketlendi. Ulaşım, konaklama, yiyecek içecekle birlikte tüm yan sektörler bu hareketlilikten payını alacak, bu hareketlilik daralan ekonominin çarklarını yağlayacak" dedi.

Çeşme'ye 1 milyona yakın tatilci bekleniyor

Tatilin 9 güne çıkarılmasını değerlendiren Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, "Bayramlar tatili çok seviyor. Bayramlarda tatil bölgelerinde hareket oluyor. Hareket olunca da bereket oluyor. Bu kararın ülke turizmine ciddi bir motivasyon katacağı kanaatindeyiz. Zaten tatil anonsu yapıldıktan itibaren, dün geceden beri rezervasyonlarımızda önemli bir artış oldu" dedi.

Kışın çetin geçtiğini ve Çeşme'de belediye ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, işletmecilerin bu ayın başında hazırlıklarını tamamlayıp dükkanlarını açtığını kaydetti. Çeşme'nin tatilde ülke ekonomisine ciddi bir katma değer kazandıracağını söyleyen Demir, bayram rezervasyonlarının son olarak yüzde 70'e ulaştığını belirterek, ilerleyen günlerde oranın yüzde 100'e ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Çeşme'ye 1 milyona yakın tatilci beklediklerini kaydeden Demir, "Çeşme'de 25 bin yatak kapasitemiz var. 9 günle çarparsak neredeyse 250 bin konaklama demek. Ekonomiye ciddi destek verecek. 450- 500 restoranımız var. Bunlar da ekonomiye katkı sağlayacak. Sokaklarımız var, çeşitli işletmelerimiz var. Bunların hepsi ekonomiye değer katacaktır" dedi.

Marmaris'te hazırlıklar tamam

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise, "Misafirlerimiz bu konuda oldukça mutlu oldu. Önceden programlarını yaparak, hesaplı tatil yapacaklar. Turizmci olarak baktığınızda, kış boyunca hazırlıklarımızı yapmıştık. Hedefimiz Marmaris ve Güney Ege Bölgesi'ne gelecek misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayıp, mutlu etmekti. Bu karar, Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır. Turizm sektörünün tüm iş kollarına faydası var. Uçak ve otobüs firmaları, tekstilci, gıda ve çeşitli iş kollarına büyük fayda sağlayacaktır. Bizler hazırız tüm misafirlerimizi bekliyoruz" dedi.

Marmaris'te 4 yıldızlı bir otelin müdürü Salim Akçay, "Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tatil uzatılması çağrımıza cevap verdiği için çok teşekkür ederim. Turizm hareketliliğinin herkese faydası vardır. Tatil uzatılması yönünde bir beklenti vardı ve yerine geldi. Çok güzel bir bayram tatili geçireceğimize inanıyorum" dedi. Yine Marmaris'teki 5 yıldızlı bir otelin müdürü Mehmet Arslan, "Otelciler olarak çok mutluyuz. Bizler kazandığımızda herkes kazanacaktır. Otelciler olarak yüzlerce iş koluna ekonomik katkı sağlıyoruz. Tesislerimiz hazır, vatandaşlarımızı tatilde bekliyoruz" dedi.

Kuşadası'nda tatilciler bekleniyor

Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden de tatilin 9 gün olacağının erken açıklanmasının sektörü memnun ettiğini belirterek, "Tatil kararının erken açıklanması turizme olumlu yansır. Tarihin erkenden belirlenmesi güzel oldu. Tatil ve seyahat planı yapacak herkes şimdiden önünü görür. Planlamasını daha sağlıklı yapar. Tatilin uzayıp, uzamayacağı belirsizliğinden kurtulur. Öte yandan, yerli misafirlerin tatil planlaması sezon başı olması nedeniyle, otellerin doluluğuna katkı yapar" dedi. Tatilcileri beklediklerini kaydeden Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan ise özellikle Ramazan Bayramı'nda tatilin uzamasının olumlu etki yapacağını ifade ederek, "Bayram tatilinin 9 gün olması turizme pozitif katkı yapar. Kurban Bayramı'nda tatilin uzaması, Ramazan Bayramı'nda uzaması kadar etki yapmıyor. Bu nedenle, Ramazan Bayramı'nda çok etkili oluyor. Tatilin uzaması dolulukları arttıracak, turizm merkezlerinde ki ekonomiye büyük katkı sağlayacak. Çarşılarımız hareketlenecek" dedi.

Fethiye'de de dolulukta yüzde 100 beklentisi

Yerli ve yabancı turistlerin gözde turizm merkezleri arasındaki yer alan Fethiye'de ise 2019 yaz sezonu için turizm işletmelerinde hazırlıklar tamamlandı. 1 Mayıs itibariyle tüm tesisler hazır olarak sezona başlayacak. Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla otellerde doluluk oranlarının yüzde 100'e ulaşması bekleniyor. Yaklaşık 600 konaklama tesisinde 45 bin yatak kapasitesi bulunan Fethiye'de tatilin 9 güne çıkarılmasının turizme olumlu yansıyacağını belirten Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, "Biz 9 gün olmasını talep etmiştik. Bunu gerçekleştiren başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. 1 Mayıs'ta tüm tesislerimiz hizmete girmiş olacak. Fethiye'de her bütçeye uygun tatil var. Fethiye doğasıyla, tarihi ile tarihi eserleriyle Türkiye'nin en güzel beldelerinden birisidir. Biz Otelciler Birliği olarak tüm tesislerimize kefiliz, her zaman sorun olursa bize ulaşabilirler" dedi.