Turizmciler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayında geçen yıla göre en yüksek artışın lokanta ve otellerde yaşandığına ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. Kurumun verilerinin piyasayla uyuşmadığını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "TÜİK'in sektörümüzü zam şampiyonu göstermesi talihsiz bir açıklamadır. Haksız yere suçlanıyoruz, bunu kesinlikle kabul etmiyoruz" diye konuştu.

OTELLER ZAM ŞAMPİYONU   

Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklayan TÜİK'e göre tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 3.51, yurt içi üretici fiyatları yüzde 9.99 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 21.31, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 54.62 oldu. TÜİK, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana grupları yüzde 28.90 ile lokanta ve oteller, yüzde 27.11 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 25.14 ile ev eşyası olarak sıraladı.

'GERÇEK BÖYLE DEĞİL'

TÜİK'in Kasım ayı enflasyon açıklamasını ise turizmcilerin tepkisini çekti. TÜİK'in açıkladığı verilerle otelleri ve restoranları 'zam şampiyonu' ilan ettiğini belirten ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "Sektör bunu hak etmiyor. TÜİK'in rakamları turizmcilerin çok para kazandığı, gelir ve kar elde ettiği gibi algı oluşturuyor. Gerçek böyle değil" diye konuştu.

'ALGI YARATILIYOR'

TÜİK'in açıklamasının toplumda, iç ve dış pazarda turizm sektörüne ve restoranlara ilişkin yanlış algıya yol açabileceğine dikkat çeken İşler, “TÜİK'in açıklamalarının yeterli ve doğru olmadığını görüyoruz. TÜİK bizi 'zam şampiyonu' diye yaftalıyor ama biz zam şampiyonu değiliz. Haksız yere suçlanıyoruz ve bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. TÜİK, turizm sektörünün fahiş fiyatlarla hak etmediği büyük gelirler, karlar elde eden bir sektör gibi algılanmasına yol açıyor" ifadelerini kullandı.

TÜİK, PİYASADAN KOPUK

Son zamanlarda TÜİK 'in açıkladığı, ortaya koyduğu verilerin tartışıldığını hatıratan Mehmet İşler, TÜİK istatistiklerinin hayatın gerçeklerine uymadığını kaydetti. Verilerin yanlış olduğunu ve ret ettiklerini vurgulayan İşler şöyle konuştu: “Yeniden değerleme oranı bile yüzde 36.2 belirlenirken TÜİK'in ortaya koyduğu enflasyon rakamları tartışılır hale geldi. TÜİK ürün fiyatlarını, verilerini gözden geçirsin. Çıkalım çarşıya, pazara, ürün, gıda, girdi fiyatlarındaki artışı görelim. TÜİK nereden fiyat aldıysa oradan alışveriş yapalım. Alışverişlerimizde TÜİK fiyatlarıyla ürün bulamıyor, alamıyoruz. TÜİK verileri piyasayla uyuşmuyor. Vatandaş piyasada fiyatların nasıl arttığını görüyor. Turizmci zammı kafasına göre yapmıyor, satın aldığı ürünlerin fiyatlarını baz alarak fiyat belirliyor. Yiyecek içecek fiyatlarına gelen zam oranını yansıtıyor. Turizmciler fırsatçı değildir.”