Murat ERVİN – ÖZEL HABER

Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un tanıttığı Tekel Fabrikası dönüşüm projesinde detaylar belli olmaya başladı. Toplam 17 bin metrekarelik alanda, 20 bin metrekare kapalı bölüme sahip olacak projede çalışmalar başladı. Alsancak'ta 137 yıllık Tekel Fabrika'nın 150 milyon liralık bir bütçeyle kültür ve sanat kompleksine dönüştürülerek 2022 yılının Aralık ayında hizmete girmesi planlanıyor.

STATİĞİ SAĞLAM
Tekel fabrika alanında sonradan yapılan eklenti binalar yıkılarak yeşil alanlar ve yürüyüş yolları oluşturulacak. İlk dönem yapılan ve projeye dahil edilecek yapıların ise statiğinin sağlam olduğu ve bu nedenle güçlendirme, restorasyona gibi işlemlere ihtiyaç duyulmadığı öğrenildi. Proje alanı her çeşit sanat ve kültür ihtiyacına yanıt verecek şekilde düzenlenecek. Kültür ve sanat etkinlikleri, sinema gösterileri, açık hava konserlerinin yanı sıra sanat atölyeleri, kütüphane ve müze de yer alacak.

ANA BİNA MÜZE OLACAK

Geçtiğimiz yıl yaşanan 6.9 şiddetindeki depremde zarar gören İzmir Resim Heykel Müzesi de yine bu alanda ana giriş kapısının hemen karşısındaki ana binaya taşınacak. Müzede kazılarda ele geçen eserlerin sergilenirken açık ve kapalı alanlarda da klasik ile modern eserler ve dijital sanat eserleri yer alacak. Sanat atölyelerinde eğitimler verilirken süreli yayınlar da bulunacak. Müzeye ziyaretler ise ücretli olacak. İhtisas kütüphanesinde ise Türk kültürüne yönelik 150 bin civarında eser okuyucuların hizmetine sunulacak. Yine kütüphanede dijital konser kayıtlarının yanı sıra sesli kitap arşivi de bulunacak. Ana binanın arkasında ise yürüyüş ve dinlenme alanları oluşturulurken bu güzergah üstündeki binalarda sanat atölyeleri ile kütüphane yer alacak.   

HİZMET BİNASI DA OLACAK
Girişin sağ tarafındaki bina ise kafeterya yapılacak. Buranın solunda yani arsanın en köşe noktasında yer alan ve sonradan yapılmış olan müştemilat yıkılarak ortaya çıkacak alan açık hava sineması olarak kullanılacak. Bu alanın hemen arkasındaki bina ise Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün hizmet binası haline getirilecek.

200 KİŞİLİK İSTİHDAM

Girişin hemen sağındaki 2 katlı bina ise 100-150 kişiye hizmet verecek bir restoran yapılacak. Bu binanı sağ tarafında, en köşedeki yapılar da yıkılarak açık hava gösterileri ve konserlerin yapılacağı alan olacak. Ana binanın sağındaki binalarda ise kaplı sinema ve atölyeler bulunacak. Projenin tamamlanarak hayata girmesiyle restoran, kafe, sinema, müze gibi alanlarda yaklaşık 200 personelin istihdam edilmesi planlanıyor.

SEÇİM VAADİ OLMUŞTU

Uzun yıllar Tekel Sigara Fabrikası olarak hizmet veren alan, kent merkezinin genişlemesiyle atıl duruma düştü. Özelleştirme İdaresi tarafından 2010 yılında Salih-Nevvar İşgören Vakfı tarafından 25 yıllığına kiralanan alan, bir süre sonra iade edildi. 2019'daki seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olan dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de seçim vaadi olarak bu alanı Kültür ve Sanat Merkezi yapacağını belirtmişti.