Piyasa koşullarının Merkez Bankası'nı enflasyon raporundaki ana senaryodan uzaklaşarak "daha sıkı para politikasının daha uzun süre uygulandığı" bir senaryoya doğru götürdüğü belirtiliyor.

Reuters'ten yapılan analiz habere göre, piyasa koşulları Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporundaki ana senaryodan uzaklaşarak ek sıkılaştırma ve "sıkı para politikası" yerine "daha sıkı para politikasının daha uzun süre uygulandığı" ihtimalleri de içeren risklerin gerçekleştiği bir senaryoya doğru ilerliyor.

Enflasyon raporunun riskler bölümünde TCMB'nin politika tepkisi verebileceği risk senaryoları arasında fiyatlama davranışı ve beklenti oluşumunda bozulma, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının zayıflaması, finansal piyasalarda yurt içi kaynaklı oynaklıkların sürmesi de yer alıyor. Piyasalarda yaşananlar bu risklerin gerçekleşmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor.

Dolar/TL ABD Türkiye ilişkilerinde artan gerilim ile ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının Türkiye ekonomisine etkilerine ilişkin endişeler ve bu süreçte para politikasına yönelik soru işaretleriyle dün illikit piyasada 5.4250 ile tarihi zirveyi gördükten test ettikten sonra bu sabah 5.20 civarında işlem görüyor.

Üst düzey bir bankacı, "Piyasalarda faiz artışı beklentisi kuvvetleniyor. TL'nin sert değer kayıplarının enflasyona etkisi TCMB'nin 'sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği' söyleminden 'daha sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği' söylemine geçilebileceği anlamına geliyor" dedi ve ekledi: "TCMB'nin bir sonraki rutin toplantısı 13 Eylül'de. Bankanın bu tarihten önce bir adım atmayı tercih etmesi ise Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu yıl ikinci kez rutin toplantı takvimi dışında toplanacak olması anlamına geliyor. Gelişmeler bu ihtimalin kuvvetlendiğini gösteriyor" dedi.

Yerli yatırımcının dün satış tarafından çekilmesi sonucu dolar/TL'de gözlenen sert yükselişe karşılık TCMB dün zorunlu karşılıklarda (ZK) rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) kapsamında döviz imkânı oranı üst sınırının yüzde 45'ten yüzde 40'a düşürerek 2.2 milyar dolar tutarında dövizi bankaların kullanımına geçirmek üzere adım attı. Dolar/TL ilk etapta gerilese de Temmuz ayı PPK toplantısında 100-125 baz puan civarında artırım beklentilerine karşılık faizleri sabit tutmayı tercih eden TCMB'nin bu adımı sonrası illikit piyasada kur hızlı yükselişini sürdürdü.

TCMB TL'de sert değer kayıpları yaşandığı Mayıs ayında da benzer bir süreçte toplam 10 milyar dolar tutarında döviz likiditesi rahatlatıcı adımlar sadeleşme sözlü müdahale ve ardından 300 baz puanlık faiz sıkılaştırma gerçekleştirmişti. TCMB'nin Nisan başından beri yaptığı sıkılaştırma 500 baz puan, 2017 başından beri ise 950 baz puana ulaştı.

Kaynak: Reuters