İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından tarım alanında çalışmalar yapmak isteyen gençlere destek vermek amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen ve “Bitkisel ve Hayvansal Üretim”, “Tarımsal Pazarlama ve Markalaşma”, “Tarımda Bilişim ve Teknoloji”, “Kırsal Kalkınma ve Kadın” konu başlıklarında açılan Tarım Gençlerle Yükseliyor fikir yarışmasının kazananları belli oldu.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bu yıl ikincisi düzenlenen “Tarım Gençlerle Yükseliyor” fikir yarışmasına tarım alanında çalışma yapmak isteyen gençler tarafından gösterilen ilginin ülkemiz için stratejik öneme sahip tarımı sürdürülebilir kılmak adına oldukça önemli olduğunu söyledi. Son yıllarda yapılan araştırmaların ülkemizde tarım nüfusunun yaşlandığına işaret ettiğini söyleyen Kestelli, bir tarım ülkesi olan Türkiye için bu gelişmenin iç açıcı olmadığını vurguladı ve gençlere tarımsal alanda kendilerini gösterebilecekleri fırsatları tanımaktan, genç nüfusu tarımla ilgilenmeye teşvik etmekten memnuniyet duyduklarını belirtti.
15 Aralık 2017’de başvuruların tamamlanmasının ardından Borsa Yönetimi, akademisyenler ve resmi kurum temsilcilerinden oluşan jüri tarafından yarışma şartnamesine uygunluk gösteren 44 projenin belirlenmesinin ardından iki etapta yapılan değerlendirmeler sonucunda birinci olan projeye 5.000, ikinci olan projeye 3.000, üçüncü olan projeye ise 2.000 TL para ödülü verilecek. İlk üçün yanı sıra jüri tarafından fikri uygun görülen üç kişiye de 1.000’er TL mansiyon ödülü verilecek. Kazanılan ödüller hak sahiplerine yakın tarihte İzmir Ticaret Borsası’nda düzenlenecek tören ile takdim edilecek.

Yarışmada ödül kazananlar


1.lik ödülü: Ali Kiremitçi - Taban Ped
2.lik ödülü: Bahadır Rüstem Toğaç - Otomasyon Kontrollü Fide Aşılama Makinesi
3.lük ödülü: Mert Kalaycı - Hobi Bahçem
Mansiyon: Tuğba Okyay - Plantin Üretimi
Mansiyon: Murat Mülayim - Pilsiz Algılayıcılar ile Akıllı Tarım
Mansiyon: Oğuzhan Baş - Bir Ekoloji Mucizesi “Biyolojik Kömür”

Seçici Kurul kimlerden oluştu?


İTB Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Tayfur Akın, İlhan Zincircioğlu, Ümit Akkuş, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Özer Hakan Bayraktar ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletmeler Koordinatörü Doç. Dr. Emre İlker, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytaç Gümüşkesen, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kasım Sinan Yıldırım, GTHB İzmir İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş.