İZTO'ta düzenlenen Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı'nda, sektörün sorunları ele alındı. Su Ürünleri Kanunu'nun günün koşullarına uygun şekilde yenilenmesi gerektiği bildirildi.

Burak-yildizİzmir Ticaret Odası (İZTO), balıkçılık sektöründe yaşanan sorunları, düzenlediği Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı'nda ele aldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Başkanı Mahmut Özgener, su ürünleri sektörünün yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip bir sektör olduğunu belirterek, "Şüphesiz 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridi ve denizlerimizle ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliği için son derece uygun koşullara sahip bulunuyor. Su ürünleri halihazırda ülkemizin en fazla katma değer üreterek ihraç ettiği hayvansal gıda olarak cari açığı gideren bir sektör konumundadır” dedi. İzmir'in kayıtlı balıkçı teknesi bakımından yüzde 11.9 pay ile ikinci sırada olduğunu, 2017 yılında üretilen 72 bin ton ürünün üretim değerinin ise 1 milyar 216 milyon lirayı bulduğunu belirten Özgener şöyle devam etti: "Ülkemizde su ürünleri ihracatının yüzde 14'ünü İzmir karşılıyor. 337 milyon dolar ihracat ile ikinci sıradayız. Tarımsal ekonomi ve sağlıklı yaşam açısından su ürünleri ve balıkçılık sektörü stratejik öneme sahip bir sektör. Ne yazık ki ülkemizdeki balık tüketimi yeterli değil. Dünyada kişi başına düşen balık tüketimi 19 kilogram, Avrupa'da 24 kilogram iken ülkemizde 5.4 kilogram düzeyinde kalıyor."


SORUNLAR BİRİKTİ


Sektörün çok fazla sorununun bulunduğunun altını çizen İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Çakan ise, "Sigortadan kaçak avcılığa, kayıt dışılıktan denetimlere, pazarlamadan teşviklere kadar çok çeşitli sorunlar ile mücadele ediyoruz. Sektörün sorunlarını çözmede artık yetersiz kalan Su Ürünleri Kanunu, zaman kaybetmeden günün koşullarına uygun, sektörün tüm taraflarının çıkar ve beklentilerini karşılayacak şekilde yenilenmeli" dedi. Çalıştay, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini sunmasıyla devam etti. Burak YILDIZ