Haber / Murat ERVİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla birlikte BOTAŞ tarafından sanayide kullanılan elektriğe yüzde 48, elektrik üretiminde kullanılacak doğalgaza ise yüzde 46 oranında zam geldi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, yılbaşından bu yana doğalgaza yüzde 150'ye yakın bir zam geldiğini belirtti. Bu artışın Türkiye'nin sanayi alanında diğer ülkelerle üretim kabiliyeti ve rekabet gücüne zarar vereceğini de aktaran Başkan Esen, “Ayrıca bu zamlar kesinlikle vatandaşın cebine olumsuz, yansıyacak ve enflasyonun artışına da katkı sağlayacak. Dolayısıyla bu kış gerek sanayici gerekse halkımız için zor geçecek. Allah yardımcımız olsun” dedi.

'ENFLASYONUN ÇOK ÜSTÜNDE'

Dövizdeki artışın enflasyonun çok üzerinde olduğunu da sözlerine ekleyen OSBÜK Başkanı Salih Esen, “Bana sorarsanız ülkemizde gerçek enflasyon yüzde 30-35'ler civarında ama enerji maliyetleri hem döviz hem de enflasyonun üzerinde bir artış gösterdi. Bir de pandemi sürecinde sıkıntılar daha da arttı. Ama önümüzdeki bir kaç yıl içinde fiyatların dengeli bir hale geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

'ÜRETİM DÜŞECEK'

Gelen zamların sanayi üretiminde yavaşlama ve düşüşe neden olacağını da kaydeden Esen, “Gelen bu zamlar sonucu artan maliyetler sonucu tüketim düşecektir. Tüketimin düşmesi, stokların artmasına dolayısıyla da üretimde yavaşlamaya neden olacaktır. Zaten böylesi bir orandaki zammın üretime yansımaması düşünülemez bile. Biz bunun etkilerini ise önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden yani Ocak-Mart döneminden itibaren görmeye başlayacağız. Umarız gelen bu zamlar nedeniyle işsizlik oranlarında bir artış yaşanmaz” diye konuştu.

'DÖNÜŞ OLMAZ'

Zamların geri alınması veya oranların düşürülmesi konusunda da iyimser olmadıklarını vurgulayan Salih Esen, “Zira bu karar Cumhurbaşkanımızın da onayının ardından yürürlüğe giriyor. Dolayısıyla bu konuda bir geri dönüş beklemiyoruz. Çünkü bu BOTAŞ'ın kendi başına aldığı bir karar değil” dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar da twitter hisabından yaptığı açıklamada “Sanayi de doğalgaza yüzde 48 zam geldi maliyetler yine artacak” mesajını paylaştı

ALTINDAN KALKAMAYIZ

Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, zamla birlikte sanayiciler için durumun hiçte iç açıcı olmadığını kaydetti. Yelkenbiçer, “Sanayici cephesi açısından baktığımızda durum maalesef iç açıcı değil. Yüzde 48 zam gerçekten altından kalkılacak bir maliyet artışı değil. Üstelik yılbaşından bu yana bakarsak sanayi tarifesi yaklaşık yüzde 150 arttı. Bu zam aslında dolaylı olarak elektriğe de zam demektir. Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman bu elektrik fiyatlarını da yukarı çekiyor. Enerji maliyetlerinin bu denli yükselmesi Türk sanayicisinin rekabet gücünü düşürüyor” ifadelerini kullandı.

ETE 1 AYDA YÜZDE 10

Zam yağmurundan et de nasibini alacak. Akaryakıt başta olmak üzere birçok kalemde yaşanan fiyat artışları kırmızı eti de etkiliyor. Son bir ay fiyatların yüzde 10 zamlandığını söyleyen kasaplar, yüzde 15 - 20 civarında olacak yeni zammın da yolda olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre de, 2020-2021 Eylül aralığında dana eti yüzde 25 zamlanarak 65 liraya ulaştı.

ELEKTRİĞE ZAM KAPIDA

BOTAŞ’ın sanayi ve santraller için doğalgaza yüzde 48’e kadar zam yapması elektrik zammı korkusunu da beraberinde getirdi. Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 34’ünün doğalgaz dönüşüm santrallerinden karşılandığını söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala, “Doğalgaza yapılan zam kaçınılmaz olarak elektriğe yansıcak” diye konuştu.

LPG'YE DE ZAM GELDİ

Ekimde 93 kuruş zamlanan LPG'ye yaklaşık 48 kuruşluk zam daha gelmesi bekleniyor. Zamlı oranlar bu sabahtan itibaren pompa fiyatına yansıyacak. Benzin ve motorin gibi otogazda da özel tüketim vergisi (ÖTV) eşel mobil sistemi kapsamında sıfırlandığı için zamlar doğrudan pompa fiyatına yansıyor.

ALKOL DE NASİBİNİ ALTI

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, alkole dün itibarıyla zam geldiğini açıkladı. "Alkol zammı hayırlı olsun" diyen Aybaş, bira markalarına gelen zamlara dair bir liste paylaştı. Aybaş, "İthal ürünlerde zam geçişi diğe firmaların ithal ürünlerinede önümüzdeki günlerde zam geçişi bekleniyor. Umarım gelmez" ifadelerini kullandı.