Ekonomi / Kasım-Nisan aylarında kesimi yapılan sakız enginarı artık pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Enginarın tane fiyatı kalitesine göre şimdilik 3-5 lira arasında değişiyor
Karaciğeri koruyup, kalp hastalıklarını engelleyen, sindirimi kolaylaştırıp, kolesterolle savaşan, hücrelerin yıpranmasını frenleyerek yaşlanmanın da etkilerini azaltan enginarın kanser riskini de düşürdüğü anlaşılınca talep arttı. İç piyasanın yanı sıra dış pazarlarda da oluşan talep artışı, bir anda Türkiye’nin dünyanın en büyük üreticileri arasına girmesini sağladı. Türkiye’de 10 bin ton olan enginar üretimi de 34 bin tona yükseldi. İzmir'de Balıklıova, Germiyan, Çeşme, Ovacık Ildırı ve Urla çevresinde üretilen ve tane olarak pazarlanan enginarın üreticiden çıkış fiyatı da 2 lira olurken, zincir marketlerin tezgahlarında mevsimine göre tanesi 3-5 TL arasında yerini alıyor.
Enginar üretimi dünyada 1 milyon 45 bin tonu buluyor. Dünyada tüketilen tüm enginarların yüzde 85’ini Akdeniz ülkeleri üretiyor. 29 ülkede üretimi yapılan enginarda ilk sırayı 50 bin hektar alan ve 480 bin ton üretimle İtalya alıyor. Türkiye ise dünyanın en büyük yedinci enginar üreticisi ülke konumunda. Dünyada hektar başına 229 ton üretim gerçekleştiren Arjantin, verimlilik sırasında ilk sırada yer alırken, Türkiye’de hektar başına 121 tonluk verim var. Verimlilik açısından Türkiye, üretimde lider konumda bulunan İtalya’yı geride bırakıyor. Türkiye’de en fazla enginar üretilen bölge ise Ege. 16 bin 644 ton enginar üretilen Ege, tek başına Türkiye’nin toplam talebinin yüzde 57’sini karşılıyor. En çok enginar üretilen il olan İzmir’i de Bursa, Eşkişehir ve Bilecik takip ediyor. Enginarın fiyatı satış noktalarına göre değişiklik gösteriyor.

SAKIZ ENGİNARI EGE’DEN


Taze, konserve edilmiş ve dondurulmuş olarak pazarlanan enginarın Türkiye’de yaygın olarak iki çeşidi üretiliyor. Şifa kaynağı enginarın çeşitlerinden biri olan taze tüketime uygun sakız enginarı, Ege Bölgesi’nde İzmir, Çeşme ve Karaburun tarafında yaygın olarak yetiştiriliyor. Bayrampaşa enginarı ise Marmara Bölgesi ile Bursa ve çevresinde yetiştiriliyor. Verim davranışları ile sakız çeşidinden ayrılan özelliklere sahip bu cins, “yerli enginar” olarak adlandırılıyor. Bu cins, ağırlıklı olarak konserve üretiminde kullanılıyor. Enginar Türkiye’de genellikle taze tüketilmesine karşın, diğer ülkelerde ağırlıklı olarak konserve olarak üretiliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, Türkiye dünya enginar üretiminin yüzde 2.3’ünü karşılıyor. Türkiye’de talebin giderek arttığı bir ürün olan enginarın tüketimi ise 39 bin tonu buluyor.