Ekonomideki durgunluk, nakit sıkıntısı, yüksek kira bedelleri, İzmir'de birçok mağazanın vitrinlerini boşaltmasına neden oluyor. Bu durumdan en çok etkilenen ise tarihi Kemeraltı'ndaki dükkanlar

Ekonomideki durgunluk, nakit sıkıntısı, yüksek kira bedelleri, İzmir'de birçok mağazanın vitrinlerini boşaltmasına neden olurken bu yaprak dökümü ise kentin ticaretteki kalbi Kemeraltı'nı da vuruyor. Bu çarşıda neredeyse her sokakta kapanan bir işyeri görmek mümkün olurken en fazla kapanan mağazaların başında Konak'taki Milli Kütüphane Caddesi'ndeki SGK kiracılarında yaşanıyor. Bu bloklarda boşalan mağazaların yanısıra yeni kapatmak üzere olanların 'kapatıyoruz' yazıları da dikkat çekiyor. İzmir'in ayakkabı markalarından biri olan İrfan'da kiracısı olduğu SGK da mağazasının vitrinine kapatıyoruz yazısını yazdı.

YENİLERİ DE EKLENECEK
SGK bloklarında ki mağazasını yüksek kira bedeli ile kapatmak zorunda kalan ve Alsancak'taki mağazasında ticari yaşamına devam edeceğini belirten Bütik İrfan, mağazasının sahibine kira indirimi konusunda yaptığı tüm başvurulara rağmen sonuç alamayınca en son çare olarak Cumhurbaşkanlığına derdini anlattı. İrfan, "2015 yılında aylık 23 bin 850 TL bedelle ihaleye çıkan söz konusu mağaza için yapılan açık artırmayı aylık 33 bin 100 TL bedel üzerinden aldım. Ciddi oranda tadilat ve dekorasyon masrafı yaparak işyerimi iki ay içersinde faaliyete geçirdim. Ancak, aradan geçen aylar içerisinde gerek ülkemizde gerekse dünyada yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisi sonucu belirlenen 33 bin 100 TL kira bedelinin 17-20 bin TL aralığına çekilmesi talebinde bulundum. 2016 yılı yeni dönemde yapılan değerlendirme ile kiram 35 bin TL'ye çıkarıldı. Bu talebimden sonuç alamamam üzerine bu defa Cumhurbaşkanlığı makamına bir dilekçe ile müracaat etmiş olsam da talebime olumlu bir cevap alamadım. Şu anda aynı sırada bulunan 268 metre kare büyüklüğündeki işyerleri 27 bin TL kiraya çıkarılmasına rağmen aylardır boş dururken bu kira bedelleri 23 bin TL'ye indirilmişken 158 metre kare iş yerimi tahliye etmek durumundayım. Bu mağazanın aylık 35 bin TL'ye kiraya verilmesi mümkün değildir. Ayrıca yine benim kira bedelimin altındaki işyerlerinde çoğu kiracı ödeme güçlüğüne düştüğünden alacak ve tahliye davaları açıldı.Aynı cephede yer alan iki mağaza daha işyerlerini tahliye etmek üzere. Bu kira bedellerine dayanmak mümkün değil ve kapananların yerine yenileri de eklenecektir" dedi.
Mustafa OĞUZ