Pandemi döneminde sadece paket servisi yapmalarına izin verilen Lokantalar, ayakta kalma mücadelesi verirken, devletten de destek bekliyorlar. İzmir'in en eski lokantalarından Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası’nın Sahibi ve aynı zamanda İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası  Başkan Adayı Alpay Okyay, lokantaların kapatmak zorunda kaldığına işaret ederek, iş işten geçmeden binlerce kişiye istihdam sağlayan lokantacı esnafına destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Pandemi sürecindeki kısıtlamalardan en çok lokantaların ve restoranların etkilendiğine işaret eden Okyay, bu süreçte ne yazık ki üye oldukları Oda ile birlikte devletten de gerekli desteği görmediklerini kaydetti.

Avrupa’daki gibi destek bekliyoruz

2020 yılının kendileri için kabus bir yıl olduğunu ifade eden Okyay, “Mart ayında uygulanmaya başlayan kısıtlamalar ile dükkanlarımız kapatıldı. İki buçuk ay devlete olan borçlarımız,  elektrik, su, kira giderlerimiz birikti. Bu süreçte ayakta kalabilmek için krediler kullandık. 1 Haziran’da normalleşme ile birlikte kapılarımızı açtık ama ne yazık ki salgın korkusu yüzünden Mart döneminden önceki işlerimizi yapamadık. Borçlarımız daha da arttı. 30 Kasım'daki genelge ile de sadece paket servis yapmamıza için verildi. Paket servis ile lokantaların ayakta kalması mümkün değil. Bu nedenle birçok lokanta kapatmak zorunda kaldı. Binlerce çalışan işsiz kaldı. Biz salgının ortadan kalkması için alınan kararlara saygılıyız ancak esnafın da ayakta kalması için sorunlarımıza çözüm üretilmesini bekliyoruz. Devlete olan SSK ve vergi borçlarımız, bankalara olan kredi borçlarımızın çözülmesini, çalışanların durumu, işyeri kira, elektrik, su gibi masraflarımızın pandemi süresince ertelenmesini bekliyoruz” dedi.

“Odamızdan hiçbir destek görmedik”

Pandemi ile birlikte İzmir’de yaşanan depreminde Lokantacı esnafını zor durumda bıraktığını vurgulayan Okyay, sorunlarını rapor haline getirerek Ak Parti, CHP, İyi Parti milletvekilleri başta olmak üzere Esnaf Birliği başkanı sayın Zekeriya Mutlu, Ticaret Odası başkanvekili sayın Cemal Elmasoğlu ve bütün kurumlarla paylaştığını söyledi. Sektörlerinin ülke ekonomisi için çok önemli olduğu yeme içme sektörünün hem şehirlerin tanıtımı, Türk kültürünün devam etmesi içinde vazgeçilmez olduğunu anlatan Okyay, bu süreçte diğer  esnaf odalarının üyelerine her türlü desteği sunarken, kendi odalarından ne yazık ki hiçbir destek göremediklerini belirtti.

“Pandemide üyelerden faizle aidat isteyen Oda Yönetimi istemiyoruz”

Odalarının pandemi döneminde faizle aidat istediğini, bazı aidatlarını ödeyemeyen üyeler için icra işlemi başlattığına işaret den Okyay, şöyle konuştu: “İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası geçmiş dönemde birikimlerini doğru yapsaydı pandemi süreci bitene kadar üyelerinden aidat almadığı gibi, üyelerine de destek olabilirdi. Paketleme ve yeni inovasyon sistemleri için üyelere destek verebilirdi. İzmir tarihinin en büyük depremini yaşadık. Hemşehrilerimiz öldü. Vatandaşlar evsiz kaldılar. Türkiye’nin her yerinden başta devlet yetkilileri olmak üzere herkes İzmir’e koştu. Destek verdiler. Bizlerde elimizden geldiğince vatandaşlarımızın ve esnafımızın  yanında olduk. Maalesef Odamız bu konuda çalışma yapmadı. Hatta Oda Başkanımız İzmir’de bile değildi. Türkiye Lokantacılar Federasyonu Yönetimi hakkında birçok suç duyurusunda bulunduğundan, Türkiye’nin diğer odalarında seçim ziyaretlerinde olduğunu gördük. Biz bunun yerine Başkanımızın İzmir'e dönmesini odamızın mağdur üyelerine ve vatandaşlarımıza Aş dağıtmasını, yardım etmesini beklerdik. Bizlerin maddi manevi yanımızda olmasını isterdik. Maalesef bizim Oda Başkanımız gazete ve televizyonlara beyanat vermekten başka bir şey yapmıyor. Başkanın ne yazık ki artık misyonunu ve vizyonunu bitmiştir. Esnaf kötü günde yanında olmayan başkan istemez.”