Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, iplik üretiminde bir düşüş yaşandığını söyleyerek, pamukta kontrollü ithalat yapılmasını istedi. Balçık, "Fazla ithal pamuk, fiyatların gerilemesine yol açar. Biz ithalatın kontrollü yapılmasını istiyoruz. İthalat ne üreticinin ne de iplikçinin zararına olmayacak şekilde yapılmalı" dedi.

Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ve Genel Sekreter Prof. Dr. Ünal Evcim, 2018 pamuk sezonunun genel değerlendirmesi konusunda İzmir Ticaret Borsası'nda bir toplantı düzenledi. Pamukta bu yıl hava şartlarına bağlı olarak üretim kaybı yaşandığını anlatan Bertan Balçık, tekstildeki kapasite kullanım oranında ciddi bir daralmanın olduğunu vurguladı. Bu daralmanın ocak ayından itibaren artacağını belirten Balçık, iplik üreten sanayinin yaklaşık 1 milyon 650 bin ton pamuk kullandığını açıkladı. Bu rakamın 1 milyon 200 bin tona gerilediğini ifade eden Balçık, "Bu ciddi bir daralma. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle işletmeler tek vardiya çalışmaya başladı. Bu daralmanın ekonomideki gidişten kaynaklandığını düşünüyoruz. Dolar kurunun 7 lira olduğu dönemde fiyatlama yapmak ve mal satmak daha kolaydı. Ama şimdi dolar 5 liraya geriledi ve karlılıkta beklenen seviyeler yakalanamıyor. Ancak Türk sanayicisi sabırla üretime devam ediyor" dedi. İplikçilerin 700 - 800 bin ton ithalat yaparken 300-350 bin ton pamuk ithalatı yapmaya başladığını anlatan Balçık, ithalat rakamının artmasının üreticinin aleyhine olacağını belirterek, "İthal edilen fazla mal piyasaya baskı oluşturur. Fiyat olarak dünyadan yüzde 10 ile 20 arasında gerideyiz. Fazla ithal pamuk fiyatların gerilemesine yol açar. Biz ithalatın kontrollü yapılmasını istiyoruz. İthalat ne üreticinin ne de iplikçinin zararına olmayacak şekilde yapılmalı. Bir sezonu kapattık. Yeni sezonun planları yapılıyor. Nisanda ekim yapılacak. Üreticinin pamuk ekiminden kaçmaması için ithalat kontrol edilmeli" diye konuştu.

1 LİRA PRİM TALEBİ

Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, 80 kuruş olan primlerin enflasyon dikkate alınarak arttırılmasını istedi. Primlerin hem tekstil sektörü hem de üreticiler için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Balçık, bütçe görüşmeleri yapılırken 1 lira prim talebinde bulunduklarını ifade etti. Üreticinin ortağı olduğu kooperatiflerin lisanslı depoculuk desteklerinden yararlanamadığını söyleyen Balçık, "Çıkan tebliğde ilgili kanun maddesi yanlış yazılmış, acilen değişmesi lazım. Kooperatiflerin piyasayı regüle etme görevini yerine getirmeleri için ve üreticinin sahip olduğu pamuğu daha iyi fiyattan değerlendirmesi için bu gerekli" dedi.

GDO'LU PAMUK KONUSU

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin Fildişi Sahili'nin Abidjan şehrinde düzenlenen 77. Genel Kurul Toplantısı'na katıldığını anlatan Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri Ünal Evcim, 20 üye ülkenin dünya pamuk sektörünün mevcut durumu, genel eğilimleri ve geleceğine ilişkin üst seviyede bilgi alışverişinde bulunduğunu aktardı. Bu sezon itibariyle 26.75 milyon ton olan dünya pamuk üretiminin 2018- 2019 sezonunda, ekim alanlarındaki daralma, su teminindeki zorluklar ve verimdeki sınırlı artışlara bağlı olarak 26.12 milyon tona gerilediğini ifade eden Evcim şöyle konuştu:

"Küresel stokların azalması ve bunun pamuk fiyatlarında dönem boyunca değişmezliğe ya da küçük bir artışa yol açması beklenmektedir. Çin stoklarındaki azalmanın sürmesine bağlı olarak, diğer dünya ülkeleri stoklarının artması ve buna rağmen toplam stokların, 18.8 milyon ton seviyesinden 18.2 milyon tona düşmesi beklenmektedir. Son yıllarda zararlı böceklerin GDO'lu pamuğa ve yabancı otların herbisitlere karşı dirençlerinin giderek artması, GDO'lu pamuğun yararlarına karşı dünya genelinde bir meydan okuma olarak ortaya çıkmıştır. Bu olgu halen gen üstüne gen eklenmiş yeni GDO'lu çeşitlerle yenilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu hem çok zaman almakta, hem de üretim maliyetlerini artırmaktadır. Ayrıca, her yeni GDO'lu çeşit pamuk üretim sisteminde yeni zorluklara yol açabilmekte ve çözüm kısır döngüye girmektedir. Aslında bu sorun ülkemiz pamuk tarımında GDO'lu tohum kullanımının daha işin başlangıcında yasaklanmış olmasının ne denli isabetli bir karar olduğunun açık kanıtıdır."

PAMUKTA SU TÜKETİMİ

'Pamuk hakkında doğrular' sloganıyla bir kampanya yürütüldüğünü anlatan Ünal Evcim, pamuk ile ilgili kamuoyunda bazı yanlış bilgiler olduğunu dile getirdi. Evcim, "Örnek vermek gerekirse, güvenilir bir kaynak olduğu bilinen BBC tarafından yayınlanan ve kamu oyunca benimsenen '1 kg pamuk üretebilmek için 20 bin litre suya ihtiyaç olduğu' efsanesidir. Oysa, bu konuda yapılan bilimsel araştırma ve değerlendirmeler sonucunda '1 kg pamuk üretimi için, dünya ortalaması olarak, 1214 litre sulama suyu tüketildiği' gerçeği bulunmuştur. Dünya genelinde pamuk değer zincirinden aldığı destekle yaşamını sürdüren yüzlerce milyon insanı güçlendirmeyi amaçlayan bu kampanya halen devam etmektedir" dedi.