Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, ABD ile yaşanan gerilimin en çok otomotiv sektörünü etkilediğini, satışların durma noktasına geldiğini belirterek, ilişkilerin düzelmesini ve döviz kurundaki hareketliliğin sona ermesini beklediklerini söyledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, bu yıl başından beri her ay düşüş yaşayan hafif ticari araç pazarı, Ocak-Temmuz döneminde yüzde 23.4 daraldı. Hafif ticari araçların satışlarında trafikteki uygulamalarından kaynaklı düşüş yaşandığını belirten Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, hafif ticari araçlarda hız sınırının da daha düşük olmasının ve her sene vize işlemi zorunluluğunun bu tür araçlara ilgiyi azalttığını savundu. Alıcıların ekstra masraflar ve kullanımda zorluklar çıkması nedeniyle hafif ticari araçlardan uzaklaştığını belirten Akkalay, "Dövizdeki artış bu arabaların satışını etkiledi. Aynı rakamlara daha lüks araç satın alma imkanı olunca hafif ticarilerin satışı düştü. Otomotivdeki satışlarda genel anlamda iç piyasada düşüş var. Temmuzda bu düşüş tüm Türkiye genelinde yüzde 35'leri buldu" dedi.

Dövizdeki hareketliliğe bağlı olarak otomotiv sektöründe satışlarının durma noktasına geldiğini öne süren Akkalay, sektörde ciddi bir durgunluk yaşandığına dikkat çekti. Özellikle satış bayilerinin bu durgunluktan olumsuz etkilendiğini anlatan Akkalay, "Firmalar satış hedeflerini tutturmak için bayilere baskı uyguluyor. Satışların azalması en çok bayileri etkiliyor. Dolayısıyla bu süreçte ezilenler sahadaki bayiler oluyor" diye konuştu.

"BAZI FİRMALAR SATIŞLARI DURDURDU"


Otomotiv sektörü olarak ilk beklentilerinin döviz kurundaki hareketliliğin azalması olduğunu dile getiren Mustafa Akkalay, "Dolar 6 lira mı olur, 5 mi, 7 mi bilmiyorum. Ama önümüzü görmemiz için dövizin bir şekilde durağanlaşması lazım. Bazı firmaların bu hareketlilik nedeniyle satışları durdurduğu oldu. Yükselme trendine bağlı olarak fiyatlandırmalar da yüksek oluyor" diye konuştu. ABD ile olan krizin de otomotiv sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen Akkalay, şunları anlattı:

"Amerika ile ilişkilerde yaşanan gerilim otomotiv sektörüne büyük zarar veriyor. Türkiye'de üretimi olan birçok otomobil ABD'ye burdan ihraç ediliyor. ABD'den 1 araç ithal ederken, 7 araç ihraç ediyoruz. Otomobille ilgili bir yaptırım ortaya çıkarsa en büyük zararı biz görürüz. İlişkilerin bir an önce düzelmesini istiyoruz."

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ BEKLENTİSİ


İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir'de de genel olarak otomobil satışlarında düşüş yaşandığını söyleyerek, döviz fiyatları ve yüksek faizin buna neden olduğunu savundu. Sıkıntılı bir durum yaşandığını ama sürecin en kısa zamanda düzelmesini ümit ettiklerini belirten Özpoyraz, beklentileriyle ilgili olarak şunları dile getirdi:

"İnşaat sektörü için konutta düşük faizli kredi fırsatı getirildi. Otomobiller için de bu uygulanabilir. Eylül ayı bizim için önemli. Ağustos bayram ve tatille geçti. Önümüze bakacağız. Bizim arzumuz döviz fiyatından ziyade düşük faizli kredidir. Kredi oranının yüksek olması bizim işimizi engelliyor. Şu anda kredi oranları 2.09 ve 2.20 civarında. Yüzde 1 ile 1.5 arasına düşmesi lazım." DHA