Bu son zamla birlikte otogaz fiyatları İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde rekor seviyeye ulaşmış durumda. Peki, bu zam otogaz kullanıcılarını nasıl etkileyecek? Akaryakıt fiyatlarındaki bu artışın sebebini ve detaylarını inceleyelim.

Otogazın Yeni Fiyatları

Otogaz fiyatlarındaki son değişiklikle birlikte litre fiyatına 1,31 TL'lik bir zam yapıldı. İşte yeni fiyatlar:

  • İstanbul'da otogaz litre fiyatı 17.78 TL,
  • İzmir'de otogaz litre fiyatı 17.40 TL,
  • Ankara'da otogaz litre fiyatı ise 17.69 TL oldu.

Bu zamlar, otogaz kullanıcılarını oldukça etkileyecek gibi görünüyor. Özellikle şehir içi ulaşımda otogaz kullananlar için bu artışlar bütçeyi zorlayabilir.

Geçtiğimiz Zamdan Sonra Yeni Bir Zam Dalgası

Hatırlatmak gerekirse, geçtiğimiz ay başında otogaz fiyatlarına 2 TL 3 kuruşluk bir zam gelmişti. Bu son zamla birlikte otogaz fiyatlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor. Peki, bu artışın sebebi nedir?

Benzin ve Motorin Fiyatlarına Etkisi

Otogaz fiyatlarındaki bu artışın ana nedenlerinden biri, uluslararası petrol piyasasındaki dalgalanmalardır. Dünya genelinde enerji fiyatlarında yaşanan belirsizlikler, akaryakıt fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Ancak, otogazın fiyatlarında yaşanan artışın benzin ve motorin fiyatlarına henüz yansımadığını belirtmekte fayda var. Benzin ve motorin fiyatlarında herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir.

Fahiş Fiyatlara Son: Etiketlere 'Tavsiye Fiyat' Geliyor! Fahiş Fiyatlara Son: Etiketlere 'Tavsiye Fiyat' Geliyor!

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanışı

Akaryakıt fiyatlarının nasıl hesaplandığını merak ediyorsanız, işte detaylar:

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ