HABER/ Sinan Keskin

AKP milletvekillerinin, Türkiye'nin dünyadaki turizm gelirlerinden daha fazla pay almasını sağlamak ve Türkiye'nin dünyadaki tanınırlığını daha yüksek noktalara çıkarmak amacıyla TBMM Başkanlığı'na sundukları, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” kurulmasına ilişkin kanun teklifi sektörün ana paydaşı olan konaklama işletmelerinin tepkisini çekti. Fon olarak kurulması planlanan ancak meclise ajans olarak sevk edilen Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Kanunu'nun sahadaki gerçeklerle örtüşmediğini söyleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, “Kanun taslağında bakanlık belgeli konaklama işletmelerinden gelirlerinin yüzde 1'i, deniz turizmi araçları, seyahat acenteleri ve hava yolu işletmelerinden ise binde 1 oranında pay alınacağı belirtiliyor. Bu adil bir paylaşım değil. Oteller adeta cezalandırılıyor” dedi.

Ortak olsunlar

Otellerin bulundukları bölge ve tesis kapasiteleri göz önüne alınmadan bakanlık belgeli olanların tamamından aynı oranda bir kesinti yapılmasının sektör gerçekleriyle bağdaşmadığını dile getiren İşler, “Otel işletmelerinin bulundukları bölgeye göre satın alma maliyetleri ve gelirleri farklılık gösteriyor. Kanunda ise gelirler üzerinden kesinti yapılması öngörülüyor. Kesintinin gelir üzerinden yapılması işletmelerin kar oranlarında yüzde 5'e varan bir eksilmeye neden olacaktır. Gelsinler tesislerimize ortak olsunlar o zaman” diye konuştu.

Vicdanları yaralıyor

Ajans bütçesinin bakanlık belgeli konaklama işletmeleri, deniz turizmi araçları, seyahat acenteleri ve hava yolu işletmelerinin gelirlerinden yapılacak kesintilerle oluşturulmasını da eleştiren İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizmden sadece bu işletmeler gelir elde etmiyor. Belediye işletmeleri, turistik bölgelerdeki hastaneler, taksiler ve tüm esnaf gelen turistten gelir sağlıyor. Mesela TOBB'a bağlı işletmelerinde veya doğrudan TOBB'un da bu ajansa katkı sağlaması gerekiyor. Otellere 54 sektörden 1254 kalem mal giriyor. Tüm bu sektörler turizmden gelir elde ediyor. Ama hazırlanan kanuna göre bu işletmelerin hiçbiri ajansa ödeme yapmıyor. Sadece oda satan otellerin hedef alınması vicdanları yaralıyor. Yanlış hesap Bağdat'tan dönecektir.” Sinan KESKİN

Sürdürülebilir değil

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yönetiminde yer almadıklarını ve ajansın bütçesinin denetlenmeyeceğini hatırlatan hatırlatan İşler, “Parayı biz vereceğiz ama sözümüz geçmeyecek. Toplanacak paranın nerelere harcanacağını denetleyemeyeceğiz. Parayı biz veriyorsak nasıl kullanılacağına da bizlerin karar vermesi gerekiyor” ifadesini kullandı. İşler, kanunun bu şekliyle sürdürülebilirliliğinin olmadığını vurguladı.