HABER/ Gökçe ADAR

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Köyü'nde, kadınlar kendi ürettiği sebze ve meyveleri kurdukları organik pazarda satarak geçimlerini sağlıyor. Sekiz yıl önce kadınların ev ekonomilerine katkı sağlaması için kurulan pazar, bugün 56 kadının katılımı ile devam ediyor. Yetiştirdikleri ürünleri perşembe günleri pazarda satan kadınlar, İzmir'de pazar kuran ilk ve tek kadın grubu olma özelliğini taşıyor.

56 Kadın tezgah açıyor

Pazarda yemek yaparak geçimini sağlayan 54 yaşındaki Gülay Konu, “Bir arkadaşımız dışarıda börek yapıyordu. 'Toplanalım. Bir pazar kuralım, yaptığımız gözlemeleri börekleri satalım' dedik. Ben 3-4 yıldır pazarda çalışıyorum. Beş kişi ile kuruldu. Şu an 56 kadın çalışıyoruz. Bizim için güzel bir girişim oldu. İlk başta, birbirimize destek olmak için hiç dışarıdan alışveriş yapmıyorduk. Hep birbirimizden sebzemizi, meyvemizi, bakliyatımızı alıyorduk. Ben pazarda yemek yapıyorum. Önce çorba ve kuru fasulye yaparak başladım. Daha sonra ise gelen müşterilerin isteklerine göre yemek çeşitlerini değiştirdim. Geleneksel köy yemekleri yapmaya başladım. Yemeğin yanında verdiğimiz ekmeği bile kendim yapıyorum. Şehir dışından, gelenler çok oluyor” dedi. Köylerinde kadınların egemen olduğunu söyleyen Konu, “Bu köy, diğer köylerdeki kadınlara örnek olmalı. Biz istedikten sonra her şeyi yapıyoruz. Kendi kazandığımız parayı kendimiz harcıyoruz” diye konuştu.

Denemeden vazgeçmeyin

İzmir'de ilk ve tek pazar kuran kadınlar olduklarını dile getiren 56 yaşındaki Aliye Çetin ise şöyle konuştu: “İlk ve tekiz. Bizim kurduğumuz bu pazardan sonra Karşıyaka Doğançay Mahallesi'ndeki kadınların da pazar kurmak istediğini öğrendik. Kadın istedikten sonra her şeyi yapar. Kadınlar çalışmaktan korkmamalılar. İş ayrımı yapmamalılar. Kadınlar üretmeli. 'Ben bilmiyorum, yapamam' diyen kadınlara çok kızıyorum. 'Denedin mi?' diye soruyorum. Denemeliler. Sonra yapıp yapamadıklarına karar vermeliler. 21 sene terzilik yaptım. Kahve işlettim. Erkeklerin çalışamayacağı saatlerde çalıştım.”

Pazarda sattığı ürünlerden kazandığı para ile 57 il gezdiğini söyleyen Çetin, “Bizim köyümüzdeki kadınlar, tarlada çalışır, yeşillik toplar, zeytin toplar, dağdan odun toplar, kekik toplar. Sonra satar, parasını biriktirir. Mayıs ayı geldiği zaman ise şehirlerarası gezi turları başlar ve pazarda kazandıkları parayı bu gezilerde harcarlar. Bizim köyümüzde, cinsiyet kavramı yok. Kızımızı, oğlumuzu aynı ortamda büyütürüz. Özgür kadınlarız. Güçlü kadınlarız. Kadınlarımız arasında büyük bir dayanışma var” ifadelerini kullandı.

Sıradaki hedefleri kooperatif kurmak

Uzundere kadınların kooperatif kurmak istediklerini söyleyen Aliye Çetin, “Biz kooperatif kurslarına gittik. Ancak bir türlü hayalimizi gerçekleştiremedik. Şimdi ki hedefimiz, kadınlarımızın ürünlerinin yer aldığı kooperatif kurmak. Kazancımızı daha da arttırmak. Bunun için yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.