Haber / Murat ERVİN

İzmir Ticaret Odaları Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Ekonomi Üniversitesi’ne talebin her geçen gün arttığını bu denenle yeni bir alan yaratılmasının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Güzelbahçe’de alınan arsaya Ekonomi Üniversitesi’nin taşınacağını belirten Özgener, “Üniversitemizi farklı bir boyuta taşımak için 1 Temmuz 2022’de Güzelbahçe’de temel atacağız. Kampüs projesi için ulusal çapta bir mimari yarışma düzenleyeceğiz. Toplam 110 bin metrekarelik bir kampüsün inşasına başlayacağız. Hedefimiz 2 yıl içinde bitirmek ve 8 fakültenin 6’sını buraya taşımak” dedi.

ADAYLIK İMASI

Üniversitenin bu yıl yüzde 97.7 civarında bir doluluk yaşadığını söyleyen Özgener, “Göreve geldiğimizde Ekonomi Üniversitesi en çok tercih edilen 30’uncu üniversiteydi. Doluluk oranı ise yüzde 68 civarındaydı. Biz bu sayıyı Özyiğin Üniversitesi’nin hemen ardından 6’ncı sıraya yükselttik ve yüzde 97 gibi doluk oranlarını yakaladık. Kısmet olursa Güzelbahçe kampüsümüzü 2024’te yani temel atılmasının 2 yıl sonrasında yapmak istiyoruz. İnşallah açılışını da hep beraber orada yapacağız” diyerek önümüzdeki yıl yapılacak Oda Başkanlığı seçiminde tekrar aday olacağının sinyalini de vermiş oldu.

DEPREMZEDELERE KONUT

Depremin ardından İzmir’deki odalarla birlikte yardım kampanyası başlattıklarını kaydeden Özgener, bu kampanyada 53 milyon lira bağış topladıklarını belirtti. Özgener, “Kentimizdeki Oda, Borsa ve Sivil Toplum Kuruluşları ile ortaklaşa oluşturduğumuz Birlikten İzmir Doğar kampanyası ile kentimizde yaşanan deprem sonucunda, ailesinde vefat olan depremzedelere konut yapımı, sosyal ve eğitim alanlarının yapımı ile gerekli olabilecek diğer ihtiyaçların karşılanması amaçlıyoruz. Kampanyada bugüne kadar yaklaşık 53 milyon TL bağış toplandı. Toplanan bağışlarla kampanyada yer alan kurumlar tarafından konut ve diğer alanlar inşaa edilecek. Ayrıca yapımını TOBB’un üstleneceği bir okulu da yine bu alanda hayata geçireceğiz. Önümüzdeki ay bu konutların temelini atıp en kısa zamanda teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

291 MİLYONLUK ‘NEFES’

Pandemi sürecinde TOBB tarafından hayata geçirilen Nefes Kredisi’nden İZTO üyelerinin de yoğun şekilde yararlandığını anlatan Özgener, “Odamız kaynaklarıyla 2020 yılında 2 bin 456 üyemize 120 milyon 859 bin TL, 2021 yılında ise bin 312 üyemize 170 milyon 719 bin TL olmak üzere toplamda 291 milyon 578 bin TL kredi verildi. Nefes kredisinde Türkiye’de en fazla kredi veren üçüncü Oda olduk” dedi.

DİJİTAL KARAVAN YOLA ÇIKACAK

Yeşil mutabakatın İzmir için ayrı bir öneme sahip olduğunu aktaran Özgener bu alanda öncelikle farkındalığın arttırılması gerektiğini açıkladı. KOBİ’lerin bu süreçlerde atması gereken adımların iyi anlatılmasına ihtiyaç olduğunu kaydeden Özgener, hayata geçirecekleri dijital karavan projesi ile bu konuyu KOBİ’lere anlatacaklarını sözlerine ekledi. Asgari ücretin vergiden muaf olması gerektiğinin de altını çizen Özgener şöyle konuştu: “İzmir’de düzenlediğimiz ortak yönetim kurulu ortak toplantısında asgari ücretten vergi alınmaması asgari ücretin üstündekilerin de asgari ücrete kadar olan kısmından vergi alınmaması konusunda mutabık kaldık. Bunu Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TOBB başkanlığına yolluyoruz. Salı günü TOBB toplantısında da bu konuya yönetim kurulu ile paylaşacağım.”

‘GENİŞLEME ALANI LAZIM’

İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmak isteyen 8 meslek komitesi benden bu konuda destek istedi. Fakat maalesef bu projeleri gerçekleştirecek alanı bulmak çok zor. Çok ciddi yer sıkıntısı var. Bunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza da ilettim ve yeni ticari genişleme alanlarının planlanması gerektiğini söyledim. Örneğin Karabağlar’ın içinde mobilyacılar sıkışmış durumdaydı. Ne imalat yapılıyordu ne de trafik sorunu çözülüyordu. Şimdi Torbalı’ya taşınınca hem trafik rahatlayacak hem de yeni iş alanı yaratılacak. Bizim acilen yeni ticari genişleme alanlarına ihtiyacımı var.”