Ağustos enflasyonunda temel mal ve enerji fiyatlarının belirleyici olduğunu bildiren Merkez Bankası, enerji fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin eylül ayında da devam etmesinin beklendiğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, enflasyondaki artışın ana sürükleyicilerinin, temel mal ve enerji fiyatları olduğu belirtilerek, ithal içeriği yüksek temel mallarda yüksek oranlı fiyat artışlarının izlendiği bildirildi.

TCMB tarafından ağustos ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı.

Raporda, ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 2,30 arttığı, yıllık enflasyonun 2,05 puan yükselerek yüzde 17,90 olduğu anımsatılarak, gıda enflasyonunun, işlenmiş gıda grubundaki olumsuz seyre bağlı olarak bir miktar yükseldiği belirtildi.

Enflasyondaki artışın ana sürükleyicilerinin temel mal ve enerji fiyatlarının olduğu aktarılan raporda, "İthal içeriği yüksek temel mallarda yüksek oranlı fiyat artışları izlendi. Enerji fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin eylül ayında da devam etmesi beklenmektedir. Bu dönemde hizmet sektöründe de genele yayılan fiyat artışları izlendi. Üretici fiyatları maliyet baskılarının oldukça güçlendiğine işaret etmiştir. Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi önemli ölçüde yükselmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Raporda, ağustosta B ve C endekslerinin yıllık değişim oranlarının sırasıyla 1,94 ve 2,12 puan artarak yüzde 16,95 ve yüzde 17,22 düzeyinde gerçekleştiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, ağustosta bir önceki aya göre temel mal, enerji, hizmet ve altın gruplarının katkılarında sırasıyla 0,98, 0,54, 0,24 ve 0,23 puan artış gözlenmiştir. Bu dönemde gıda ve alkol-tütün gruplarının katkısında ise önemli bir değişim gerçekleşmemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin 3 aylık ortalamaları incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir yükseliş gözlenmiştir. Bu dönemde ana eğilim temel mal grubunda sert bir yükseliş kaydederken, hizmet grubunda bir miktar artmıştır. Sonuç olarak, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde belirgin bir bozulma izlenmiştir."