Haber / Murat ERVİN
Sağlık Bakanlığı'nın borç ödeme listesinde ortopedi ve beyin cerrahi firmalarına öncelik verilmesinin yasaya aykırı olduğunu söyleyen Ege Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği (EGEDER) Başkan Yardımcısı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Ertan Yolcu, ödemelerle yasaya uyulması gerektiğini belirtti. Yolcu, “5018 sayılı Kanun’un 34'üncü maddesinde 'kamu idarelerinin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler muhasebe kayıt sırasına göre ödenir' hükmü yer alıyor. Fakat bakanlığın ödenek listesi incelendiğinde ortopedi ve beyin cerrahisine yönelik mal ve hizmet veren firmaların 2021 yılı alacaklarının bile ödeneceği görülüyor. Yasa gereği önce bizlerin 2020'deki alacaklarımız ödenmeliydi” diye konuştu.

'MERHEM BİLE OLMAZ'

Sağlık Bakanlığı'nın gazetelerde çıkan haberler sonrası 3 milyar liralık bir kaynağı ödemeler için ayırdığını fakat bunun bile çok yetersiz olduğunu açıklayan Yolcu, “Ayrılan 3 milyarın 1 milyar lirası Devlet Malzeme Ofisi'ne, 920 milyon lirası Bakanlığın belirlediği beyin ve omurga cerrahisi için malzeme sağlayan şirketlere, geri kalan 1 milyar 80 milyon lira ise ülke genelinde 20 aydır borçlarının ödenmesini bekleyen firmalara ayrıldı. Devletin sektöre borcu 5 milyar TL'den fazlaydı. Fakat döviz kuru nedeniyle bu borç 2 katına yaklaştı. Bu para bile merhem olmayacak” ifadelerini kullandı.

'HUKUKSUZ VE USULSÜZ'

Sağlık Bakanlığı'nın ödeme talebinin usulsüz olduğunu tüm il sağlık müdürlüklerine yazı ile ilettiklerinin altını çizen Yolcu, “Eğer tarih sırasına uymadan ödeme yapılırsa hukuksuz bir işlemle görevi kötüye kullanmış olacaklarını hatırlattık. Bize hep 2020 yılı alacaklarının ödeneceği söylenmişti. Yapılacak bu ödemeler 2020'nin sadece Ağustos ve Eylül ayı borçlarını karşılar. Bir de bizlere ayrılan 1 milyar 80 milyon liradan ilaç firmalarına da ödeme yapılacağı söylenir. O zaman bir aylık alacağımızı bile zor karşılar” dedi.

'HEPSİ AYNI ÖNEME SAHİP'

Medikalcilerin yıllardır Sağlık Bakanlığı'ndan randevu alamazken bir kaç derneğin kabul edilmesini de eleştiren Yolcu şöyle konuştu: “Doktorun eldiveni olmasa ameliyata giremez, bir enjektör olmazsa ilaç enjekte edilemez, solunum cihazı olmazsa hasta uyutulamaz. O nedenle tüm medikal malzemeler kritik öneme sahip. Bir tarafı diğerinden ayırdığınızda o ülkede kaos çıkar ve işler yine yapılamaz. Aslında değişen hiç bir şey olmayacak; ameliyatlar yine yapılamayacak. Biz bugüne kadar paramızı alamasak bile hastanelere mal vermeyi sürdürdük. Fakat bu ayrımcılığa da karşıyız.”

ÖZGENER DE SÖYLEDİ

İzmir Ticaret Odası Mahmut Özgener'in geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye bu sorunu ilettiğini ve bakan Nebati'nin de konuyla ilgileceğinin aktaran Ertan Yolcu, “Sektörümüze verdiği destek nedeniyle başkanımız Özgener'e de çok teşekkür ederiz” dedi.

AMELİYATLAR DURDU

MR, röntgen gibi görüntüleme cihazlarından enjektör ve solunum cihazına, protez malzemelerden kan testi kitlerine kadar bir çok alanda hastanelere malzeme sağlayan medikal sektörü devletten 5 milyar lirayı geçen alacağını yaklaşık 20 aydır alamıyor. Artık verecek malzemelerinin kalmadığını söyleyen medikalciler, hastanelere malzeme vermeyi kesince ameliyatlar de durdu.